Home  /  Boli   /  Cancerul oral – cauze şi simptome

Cancerul oral – cauze şi simptome

Cancerul oral este un sub-tip al cancerului oro-faringean, care afectează cavitatea orală şi faringele. Această boală nu este contagioasă. Simptomele bolii apar în cazurile avansate şi, foarte rar, în stadii incipiente. Aproximativ două treimi din cazurile de cancer oral apar la nivelul cavităţii bucale la persoanele de peste 40 de ani, si afectează de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei. Este foarte important ca depistarea cancerului oral să se realizeze cât mai devreme pentru ca tratamentul să aibă cât mai mult succes. O treime din cazurile de cancer oral sunt localizate în faringe. Cancerul oral este al şase-lea tip de cancer ca frecvenţă la bărbaţi şi al paisprezece-lea la femei. Mai mult de jumătate dintre bolnavi de cancer oral supravieţuiesc pe o perioadă mai mare de cinci ani din momentul descoperirii bolii.

Diviziunea necontrolată a unor celule ale organismului, învadarea ţesuturilor din jur şi răspândirea acestora în alte zone ale organismului prin intermediul limfei şi al sângelui se numeşte cancer. Atunci când acest fenomen se întâmplă în zona gurii sau faringelui vorbim despre cancer oral. Celulele se divid necontrolat şi formează tumori ce în timp invadează ţesuturile invecinate. Celulele canceroase se pot împrăştia spre organe mai indepărtate decât locul de formare prin sânge şi sistem limfatic. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Tumorile benigne nu cresc necontrolat, nu invadează ţesuturile invecinate şi nu diseminează în alte părti ale organismului. Tumorile maligne sunt canceroase. Diferenţa dintre cele două tipuri de tumori se poate face doar prin examinarea la microscop a unei monstre de ţesut.

Pentru cancer oral precum şi pentru oricare tip de cancer cauza este reprezentată de modificarea codului genetic, ceea ce determină modificarea modului în care se înmulţesc celulele.

Cauze

Cei mai frecvenţi factori asociaţi cu apariţia şi dezvoltarea unui cancer oral sunt: asocierea fumatului cu consumul de alcool – peste 90% dintre pacienţi au fost asociaţi acestor doi factori; igiena orală nesatisfăcatoare; factori de mediu extern cum ar fi razele solare şi agenţi industriali poluanţi; vârstă, ereditate, felul alimentaţiei; tratamente antitumorale: chirurgical, radioterapic, chimioterapic; sistemul imun de aparare al organismului atunci când este bolnav sau este uzat.

Simptome

Mergeţi la medicul specialist dacă oricare dintre următoarele simptome durează mai mult de două săptămâni: o durere, o iritaţie sau o pată în gură, în gât sau pe buze; o pată sau o zonă albă sau roşie în gura, care nu răspunde la tratament; senzaţia de nod în gât sau pe gât; dificultăţi de masticaţie sau inghiţire; dificultate în mişcarea mandibulei sau a limbii; senzaţie de amorţeală a limbii sau a altor zone ale gurii; inflamarea unor zone ale maxilarului; durere de ureche, fară pierderea auzului sau modificări ale vocii;

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button