Home  /  Boli   /  Cariile netratate ne pot îmbolnăvi

Cariile netratate ne pot îmbolnăvi

Toată lumea ar trebui să fie conştientă de faptul că igiena orală este foarte importantă. Din păcate, în urma unor studii, s-a constatat că în ţara noastra 19% dintre români nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi.

Dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi, în special la copii, constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate şi nu doar de estetică dentară. Fară tratament, aceste malformaţii provoacă boli stomacale pentru că micuţii nu mai pot mesteca mâncarea sau au dificultăţi de pronunţie. Cariile, pe de altă parte, rămân una dintre problemele majore pe care copiii de la noi le au de la vârste fragede, infecţiile generate de acestea afectează grav organismul.

Dacă nu sunt tratate, cariile pot avea repercusiuni grave asupra întregului organism. Astfel, din cauza răspândirii bacteriilor în sânge, infecţiile dentare afectează rinichii şi articulaţiile, caile respiratorii sau chiar inima.

După cum aminteam şi mai sus, focarele infecţioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulaţia sangvină.  Bacteriile patogene din cariile periodontale trec în fluxul sangvin determinând bacteriemie şi pot afecta valvele inimii provocând endocardită sau, prin procesul inflamator cronic,  vasele de sânge favorizând procesul de ateroscleroză cu formarea consecutivă a  plăcilor de aterom. De asemenea, procesul inflamator din interiorul plăcii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutivă şi ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Din acest motiv, este foarte importantă colaborarea dintre cardiolog şi stomatolog în vederea prevenirii acestor afecţiuni.

Acestea fiind spuse, sperăm ca şi persoanele care din diferite motive nu acordă o atenţie deosebită igienei dentare, să fie mult mai atente, deoarece sănătatea lor depinde şi de acest aspect.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button