Home  /  Radiologie şi Imagistică medicală

Tomografia Computerizata

Tomografia computerizată este o metodă de investigaţie imagistică extrem de precisă, atraumatică şi foarte rapidă, care foloseşte razele X pentru a obţine imagini în detaliu ale organelor interne, de înaltă rezoluţie.

Este destinată evaluării oricăror organe şi sisteme ale corpului uman: cap, gât, torace, abdomen, pelvis, sistem vascular şi musculo-scheletal.

În timpul unei investigaţii prin tomografie computerizată (CT), pacientul este poziţionat pe o masă glisantă, ataşată la scanner-ul CT, care este un dispozitiv de formă circulară numit gantry. Scanner-ul CT trimite raze X prin zona corpului ce urmează a fi studiată.

Fiecare rotaţie a scanner-ului durează mai puţin de o secundă şi oferă o imagine în secţiune transversală a regiunii de examinat.

Toate imaginile sunt salvate pe un computer şi, fiind supuse postprocesării în vederea obţinerii de reconstrucţii 3D, aduc informaţii valoroase în vederea stabilirii diagnosticului, dat fiind că grosimea secţiunilor variază între 0,6 şi 5 mm. Cantitatea de radiaţie X folosită este permanent optimizată de aparat pentru a obţine maximum de informaţie cu o expunere minimă a pacientului.

La ELYTIS Hospital, echipa medicală este formată din:

Dr. Cornelia TUDORACHE – medic primar radiologie şi imagistică medicală;

Dr. Roxana POPESCU – medic specialist radiologie şi imagistică medicală;

Dr. Flavia LUCA – medic specialist radiologie şi imagistică medicală;

Dr. Ionela PÂSLARIU – medic specialist radiologie şi imagistică medicală;

Raisa PRISĂCARU – bioinginer specialist

Pregătirea pacientului:

– pentru anumite tipuri de examinări CT este necesară pregătirea pacientului înainte de procedură, prin administrarea orală de substanţă de contrast şi/sau injectarea intravenoasă a acesteia, facilitând astfel diagnosticul corect şi complet al afecţiunilor investigate;

– pentru investigaţiile CT la care este necesară injectarea substanţei de contrast, pacientul va trebui să efectueze un set de analize de laborator (uree şi creatinină), anterior examinării;

– dacă pacientul a efectuat o examinare radiologică cu substanţă de contrast anterior examinării CT, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval de minimum 5 – 7 zile pentru a facilita eliminarea completă a acesteia din organism;

– pentru examinarea abdomenului, pacientul nu trebuie să consume hrană solidă în dimineaţa zilei efectuării investigaţiei. În cazurile în care se doreşte o evaluare corectă şi completă a colonului, poate fi necesară efectuarea unei clisme înaintea efectuării tomografiei.

Cât durează o investigaţie CT?

În mod obişnuit o investigaţie CT se desfăşoară pe parcursul a 3 – 5 minute, iar dacă se doreşte explorarea mai multor segmente succesiv, se poate ajunge până la 15 minute.

Beneficii:

Aport de informaţii sigur şi complet – superior ecografiei – prin posibilitatea efectuării reconstrucţiilor 3D.

Computer tomograful este util pentru diagnosticul iniţial al diferitelor afecţiuni, planning-ul preoperator, urmărirea postoperatorie imediată şi la distanţă, monitorizarea unor condiţii medicale cunoscute. Este o metodă diagnostică modernă şi rapidă.

Contraindicaţii:

– sarcină, alergie cunoscută la substanţele iodate în cazul explorărilor care utilizează substanţă de contrast.

Osteodensitometria

Osteodensitometria este o investigaţie imagistică foarte performantă, care foloseşte radiaţii X pentru determinarea densităţii şi rezistenţei osoase. S-a dovedit faptul că examinarea DEXA (absorbţiometrie duală cu raxe X) este cea mai precisă metodă de măsurare a densităţii osoase şi foloseşte cel mai redus nivel de radiaţii.

Ariile de scanare ce pot fi examinate cu ajutorul osteodensitometriei:

– coloana lombară L1 – L4 (antero-posterior şi decubit lateral);

– femurul proximal;

– antebraţ;

– întregul corp (se măsoară atât densitatea mineral osoasă cât şi masa musculară şi ţesutul adipos pe întregul corp şi/sau pe subregiuni).

Examinarea va fi realizată de către un medic radiolog. Pacientul este invitat să stea întins şi nemişcat pe masa de examinare. Pe tot parcursul procedurii, va respira normal. Un scanner ce utilizează un fascicul de energie duală a razelor X – în doze foarte mici – va trece peste zona investigată.

Screening-ul durează în general 5 – 10 minute şi nu este dureros. Se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, frecvenţa controlului fiind stabilită de medicul specialist.

Bărbaţii – în special cei care fumează sau suferă de boli cronice pentru care primesc tratament cortizonic – pot suferi de osteoporoză.

Medicul radiolog va elabora un raport pe baza măsurătorilor densităţii osoase şi a istoricului medical şi va decide dacă este nevoie de tratament pentru osteoporoză.

Indiferent dacă vi se va prescrie sau nu un tratament, poate fi necesară repetarea investigaţiilor la o dată ulterioară, pentru a evalua posibila progresie a pierderii osoase.

Contraindicaţii:

Osteodensitometria are contraindicaţii în sarcină iar dacă un pacient a efectuat o examinare radiologică cu substanţă de contrast anterior examinării osteodensitometrice, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval de minimum 5 – 7 zile.

Call Now Button