Home  /  Boli   /  Nicotina poate amplifica durerile de spate

Nicotina poate amplifica durerile de spate

Durerile de spate sunt întâlnite din ce în ce mai des la adulţii din ziua de astăzi. Acest lucru nu mai surprinde pe nimeni având în vedere alimentaţia necorespunzătoare şi sedentarismul din vieţile multora dintre noi. Pe lângă acestea există şi alte cauze – una dintre piste o reprezintă nicotina, care ar crește percepția durerii printr-o acțiune complexă exercitată asupra circuitelor cerebrale.

O echipă de cercetători a comparat rezultatele a circa 30 de studii internaționale realizate pe această temă. Conform concluziei majore a acestei analize, fumatul implică un risc mai mare de dureri de spate asociat cu o sciatică (lombosciatică). Aceasta se caracterizează prin dureri de-a lungul nervilor sciatici aflați în spatele membrelor inferioare (din fese în coapse și până la gambă). Riscul crește și în privința probabilității internării în spital și a unei intervenții chirurgicale pentru hernie de disc sau o sciatică cu complicații. Acest lucru este valabil atât la bărbați, cât și la femei, iar riscul este mult scăzut la foștii fumători decât la cei care continuă să fumeze (față de cei care nu au fumat niciodată). Prin urmare, oprirea fumatului pare a reduce semnificativ riscul.

Totuși având în vedere că studiile sunt abia la început nu poate fi evidenţiată o concluzie exactă cum că fumatul accentuează durerile de spate. Există însă o serie de argumente care sugerează că fumatul este un factor agravant, fără îndoială prin intermediul interacțiunilor subtile cu căile durerii, cum au sugerat studii care s-au bazat pe observarea creierului prin rezonanță magnetică (RMN funcțional).

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button