Anumite alimente consumate în copilărie predispun viitorul adult la obezitate
Obezitatea afectează peste 20 la sută dintre românii cu vârsta peste 18 ani, iar statisticile spun că această problemă îngrijorătoare tinde să se agraveze de la an la an.
Un studiu realizat pe animale de laborator ne oferă câteva indicii extrem de preţioase referitoare la numărul tot mai mare de cazuri de obezitate în societatea modernă. Studiul a scos la iveală faptul că atunci când şoarecii aveau la începutul vieţii o dietă bogată în carbohidraţi, la maturitate le era foarte greu să scape de greutatea în exces, chiar dacă erau forţaţi să ţină o dietă săracă în calorii.
Practic, oamenii de ştiinţă au descoperit că dieta din prima parte a vieţii influenţează modul în care corpul va reacţiona la alimente în timpul perioadei adulte.
Studiul este relevant pentru oameni, deoarece mulţi părinţi, după ce renunţă să mai alăpteze bebeluşii, îi hrănesc cu alimente bogate în zaharuri şi în carbohidraţi.
În Statele Unite, spre exemplu, foarte multe alimente destinate bebeluşilor sunt bogate în carbohidraţi, mai ales în zaharuri simple. Problema este că aceste alimente introduse prea devreme în dieta bebeluşului stimulează producţia de insulină şi ‘’programează’’ metabolismul într-o manieră care predispune copilul la obezitate mai târziu în viaţă.
Practic, administrarea unor alimente bogate în carbohidraţi, în perioada critică de dezvoltare de la începutul vieţii, determină hipotalamusul, regiunea care gestionează apetitul, să fie ‘’programat’’ astfel încât să facă individul să consume mai multă mâncare. De asemenea, cercetătorii au descoperit că această programare nu poate fi anulată ulterior.
Astfel, în urma acestei descoperiri importante, părinţii sunt sfătuiţi să respecte recomandările specialiştilor şi să nu hrănească bebeluşii cu hrană solidă înainte ca aceştia să împlinească patru-şase luni de viaţă.