Home  /  Boli   /  Aspirina poate reduce riscul de cancer colorectal la anumite persoane

Aspirina poate reduce riscul de cancer colorectal la anumite persoane

Potrivit unui studiu internaţional, banala aspirină reduce riscul de cancer colorectal la persoanele obeze cu sindromul Lynch, care sunt predispuse genetic la acest gen de tumoră.

Studiul e fost efectuat pe un eşantion de 937 de pacienţi, nu toţi obezi, care au luat de două ori pe zi aspirină (600 mg) timp de doi ani.

Rezultatele au arătat că persoanele obeze prezintă un risc de 2,75 ori mai mare să dezvolte cancer de colon. Însă în grupul de participanţi care a luat aspirina riscul este acelaşi, fie că sunt obezi sau nu.

Rezultatele acestea sunt importante pentru persoanele care suferă de sindromul Lynch, dar şi pentru restul populaţiei din care o mare parte este supraponderală, iar acest studiu sugerează că riscul crescut de cancer care însoţeşte excesul de greutate poate fi anulat luând aspirină. Obezitatea intensifică răspunsul inflamator al organismului, iar aspirina pare să contracareze acest proces.

Cercetătorii urmează să efectueze un alt studiu clinic mai extins, cu 3.000 de participanţi, pentru a testa efectele diferitelor doze de aspirină.

Specialiştii nu recomandă totuşi consumul regulat de aspirină fără consultarea unui medic, din cauza riscului crescut la unele persoane de hemoragii gastro-intestinale şi ulcer.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button