Home  /  Boli   /  Artroza – cauze, simptome şi tratament

Artroza – cauze, simptome şi tratament

Termenul generic de artroză reuneşte mai multe suferinţe ale articulaţiilor, de cauza degenerativă, având ca trăsătură comună distrugerea cartilajului articular, urmată apoi de modificări ale tuturor structurilor din componenţa articulaţiei. Consecinţele acestor remanieri ale componentelor articulare sunt reprezentate de durere, impiedicarea mişcărilor normale şi deformările.
Practic, orice articulaţie poate fi afectată de procesul artrozic, dar cu predilecţie, articulaţiile cel mai des solicitate: genunchii (gonartroza), şoldurile (coxartroza), coloana vertebrală (spondilartroza), articulaţiile degetelor.

Cauzele artrozei

Nu se ştie exact care este cauza acesteia, dar este vorba de mai mulţi factori. Ar fi, în primul rând, factorul ereditar, apoi un alt factor este suprasolicitarea susţinută şi îndelungată a articulaţiilor, de exemplu din cauza supraponderalităţii, a îndeplinirii unei munci foarte grele, a sportului îndelungat şi greu sau a unei leziuni sportive. Aceasta nu este cauza principală a artrozei, dar poate ajuta ca boala să se instaleze mai curând sau să evolueze mai rapid.

Stabilirea diagnosticului

În primul rând, pentru a pune un diagnostic oricărei boli, medicul se va folosi de ceea ce-i povesteşte pacientul şi de un examen fizic, iar în funcţie de problemele găsite va continua investigaţia. La fel se întâmplă şi în cazul artrozei. Uneori medicul va cere radiografii, dar acestea nu sunt întotdeauna concludente. Se poate ca radiografia să arate bine, deşi pacientul are dureri foarte mari. Artroza nu se poate diagnostica pe baza unei analize de sânge, dar dacă medicul are în vedere şi alte afecţiuni, atunci va efectua analize specifice pentru acestea.

Simptomele artrozei

Prima problemă pe care o simte un pacient este durerea, care poate să apară la orice articulaţie afectată de artroză. Pe lângă durere multe persoane suferă din cauza înţepenirii articulaţiei, mai ales după o perioadă de repaus. Apoi articulaţiile dureroase şi înţepenite se mişcă mult mai greu, deci putem vorbi de limitări ale mişcării. De asemenea, uneori articulaţia poate fi mai umflată, şi aceasta este urmarea unei inflamaţii şi a producerii de lichid în exces în articulaţii. Şi într-un stadiu mai grav al artrozei, poziţia oaselor se poate modifica.

Tratamentul artrozei

Există o terapie prin exerciţii care ajută la păstrarea funcţionării muşchilor şi a articulaţiilor şi există, de asemenea, medicamente împotriva durerilor şi a înţepenelii. Într-un stadiu mai avansat, articulaţiile pot fi atât de afectate încât se impune o operaţie de înlocuire a articulaţiei cu una artificială. Medicul va indica o reţetă pentru analgezice sau antiinflamatorii sau, dacă problemele se intensifică, se face o trimitere la un medic specialist, la un kinetoterapeut, la un ortoped sau reumatolog. Nu există medicamente care să vindece artroza, dar pentru a diminua întrucâtva durerea se pot folosi analgezice şi, cel mai întrebuinţat în acest moment, este paracetamolul. Dacă acesta, paracetamolul, nu mai este suficient, medicul va putea prescrie aşa-numite medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, care diminuează inflamaţia, durerea şi înţepeneala. Mai pot fi folosite o gamă variată de creme şi injecţiile.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button