Adenoidita – principala cauză a respiraţiei zgomotoase la copii
Adenoidita este o boală a copilăriei care se manifestă prin inflamarea acută sau cronică a formaţiunilor limfoide din nazo-faringe. Forma acută a afecţiunii poartă numele de adenoidă acută şi reprezintă o infecţie microbiană sau virotică a amigdalei faringiene Lushka. Adenoidita la copii sau amigdalita lui Luschka se poate produce la vârsta de 3-7 ani și se reduce la 12-15 ani.
Medicii specialişti susţin că cele mai întâlnite cauze ale acestei afecțiuni sunt infecțiile cronice sau acute recidivante. De asemenea, factori de risc sunt și sistemul imunitar scăzut al copilului, alimentația deficitară, lipsa de vitamine din organism, de proteine și calciu, diferențele de temperatură, poluarea din mediul ambiant, microbii, praful, umezeala și frigul.
Respirația zgomotoasă este principalul simptom al adenoiditei la copii, deoarece amplasarea vegetațiilor adenoide este în spatele nasului. Practic, respiraţia pe nas este obstrucţionată, iar copilul este nevoit să respire pe gură. De asemenea, el ,,vorbește pe nas”, are timbrul vocii ușor modificat și poate sforăi în timp ce doarme noaptea.
Parinţii trebuie să ştie că această afecțiune trebuie tratată promt deoarece poate produce în timp adenoismul – copilul ajunge să țină permanent gura intradeschisă, să aibă maxilarul superior proeminent, mandibula puțin căzută și retrasă, buza superioară ridicată și dinții descoperiți, fața turtită pe direcție transversală. Complicațiile adenoiditei sunt de otite medii care recidivează și chiar scăderea auzului.
Astfel, pentru stabilirea diagnosticului se face un examen ORL la un medic specialist. Acesta va examina vagetațiile adenoide ale pacientului, la nivelul rinofaringelui, pentru aflarea diagnosticului corect şi bineînţeles pentru prescrierea unui tratament eficient.