Home  /  Boli   /  Studiu! Ţigările electronice pot afecta ADN-ul

Studiu! Ţigările electronice pot afecta ADN-ul

Ţigările electronice au început să fie folosite cu câtiva ani în urmă ca o alternativă mai sănătoasă la tutunul clasic. Pentru a vedea dacă într-adevăr acestea sunt mai puţin nocive, oamenii de ştiinţă au realizat din ce în ce mai multe studii pentru a lămuri acest aspect.

În ultimul studiu realizat, pentru a descrie expunerea chimică în timpul vaping-ului, cercetătorii au recrutat cinci utilizatori de ţigări electronice. Au colectat mostre de salivă înainte şi după o şedinţă de 15 minute de inhalare a vaporilor şi au mai analizat şi chimicalele despre care se ştie că afectează ADN-ul.

Pentru a evalua efectele pe termen lung, echipa a studiat daunele asupra ADN-ului celulelor din gurile voluntarilor. Savanţii au folosit metode bazate de spectrometrie de masă pe care le-au dezvoltat în trecut pentru un studiu diferit în care au evaluat efectele genetice negative cauzate de consumul de alcool.

Experţii au identificat trei compuşi care pot afecta ADN-ul: formaldehida, acroleina, metilglioxalul, a căror niveluri au crescut în salivă după vaping.

Comparativ cu cei care nu folosesc ţigări electronice, patru din cei cinci utilizatori au prezentat afecţiuni ale ADN-ului asociate cu expunerea la acroleină, compusul reacţionând cu moleculele de ADN. Dacă celula nu repară deteriorările pentru ca ADN-ul sănătos să fie copiat, atunci poate apărea cancerul.

Oamenii de ştiinţă sunt hotărâţi să realizeze un studiu mai amplu, care să includă mai mulţi utilizatori şi un grup de control mai mare. De asemenea, experţii doresc să determine diferenţele dintre afecţiunile genetice între aceşti utilizatori de ţigări electronice şi fumătorii de ţigări normale.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button