Home  /  Boli   /  Prea multe ore petrecute pe scaun ne pot afecta creierul

Prea multe ore petrecute pe scaun ne pot afecta creierul

Ştim cu toţii că munca la birou are efecte nedorite asupra oaselor şi a muşchilor, iar din aceste motive se poate ajunge la probleme serioase de sănătate.

În urma unui studiu recent, oamenii de ştiinţă au descoperit că şi creierul are de suferit în astfel de situaţii.  Spre exemplu, în cazul persoanelor aflate la vârstă mijlocie sau persoanelor vârstnice, o anumite regiune a creierului asociată memoriei este mult mai îngroşată dacă acestea petrec mult timp în picioare sau fac mişcare. Pe de altă parte, indiferent de vârstă, în cazul persoanelor ce petreceau mult timp aşezaţi, lobul temporal medial şi subregiunile acestuia erau mult mai subţiri.

Subţierea lobului temporal medial din creier ar trebui să stârnească îngrijorarea, informează specialiştii. Pierderea volumului din această regiune apare în mod obişnuit în timp ce îmbătrânim, iar rezultatul este observat prin pierderi episodice de memorie.

O micşorare accentuată a creierului devine pronunţată în particular în cazul demenţei. Chiar şi înainte ca Alzheimerul să provoace pierderea amintirilor, afecţiunea începe să schimbe densitatea şi volumul hipocampusului şi a cortexului entorhinal.

Concluziile cercetătorilor se bazează pe interviurile şi testele realizate pe 35 de prsoane sănătoase din punct de vedere cognitiv, cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani. Cercetătorii au intervievat voluntarii privind activitatea lor fizică şi mai apoi le-au scanat creierul.

Experţii au descoperit că, în funcţie de vârstă, fiecare oră în plus de stat jos scade grosimea lobului medial temporal cu 2%. Aceştia mai sugerează că în comparaţie cu o persoană ce stă 10 ore pe zi jos, persoanele de aceeaşi vârstă care stau jos 15 ore pe zi, au lobul temporal medial cu 10% mai subţire.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button