Home  /  Boli   /  Stiaţi că aceste caracteristici le moştenim genetic?

Stiaţi că aceste caracteristici le moştenim genetic?

Moştenirea genetică reprezintă transmiterea de material genetic de la parinţi la copii. Aproape toate trăsăturile fizice, multe dintre trasăturile de personalitate şi abilităţi unice sunt prezente în gene.

Este aproape incredibil cum putem avem părţi identice cu cele ale părinţilor noştri, însă ultimile cercetări în domeniul geneticii scot la iveală caracteristici surprinzătoare pe care copiii le pot moşteni de la părinţi:

Nivelul colesterolului – cei mai mulţi dintre noi cred că nivelul ridicat de colesterol se datorează în totalitate alimentaţiei, însă, de multe ori, acesta este influenţat şi de genele noastre. Aproximativ una din 500 de persoane are o mutaţie genetică care duce la acumularea de colesterol în sânge. Aceşti oameni vor avea nivelul ridicat al colesterolului chiar dacă mănâncă numai legume.

Nivelul de inteligenţă – specialiştii au descoperit faptul că succesul academic este într-un procent de 55% moştenire genetică. Astfel, dacă părinţii au demonstrat abilităţi remarcabile în timpul studiilor, sunt şanse bune ca şi copiii să le calce pe urme.

Dependenţa de cafea – este printre cele mai neaşteptate moşteniri genetice. Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu în care au comparat persoane care consumau o cantitate importantă de cafea şi altele care puteau renunţa la acest viciu. S-a dovedit că al doilea grup avea un set special de gene şi absorbeau cofeina mai încet. Ei nu simţeau o nevoie particulară de a bea în mod regulat cafea pentru a-şi creşte nivelul de energie.

Diabetul zaharat – diabetul de tip II se dezvoltă de obicei în rândul persoanelor în vârstă. Dar uneori apare la copii şi adolescenţii cu un stil de viaţă activ. Aceasta este o urmare a unei mutaţii genetice, deşi inclusiv dieta săracă poate fi unul din factorii declanşatori.

Intoleranţa la lactoză – deşi pare ciudat, 65% dintre adulţi au o capacitate redusă de a digera lactoza. O anumită genă este responsabilă pentru acest lucru. Când un copil este încă foarte tânăr şi are nevoie de lapte pentru a supravieţui, corpul creează o enzimă pentru digerarea lactozei. Pe măsură ce această persoană devine adulta, abilitatea de a digera produsele lactate scade.

Abilitatea înnăscută de a conduce o maşină – ceea ce mulţi dintre noi au suspectat de mult, a fost confirmat de către oamenii de ştiinţă: nu toată lumea are abilitatea înnăscută de a conduce o maşină. Puteţi trece mult mai uşor examenul de conducere dacă genele moştenite vă influenţează gradul de orientare, viteza reacţiilor, atenţia distributivă sau memoria. Oamenii de ştiinţă cred că aceste gene sunt moştenite de 30% din populaţie.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button