Această boală cu transmitere sexuală provoacă cicatrici genitale
Bolile cu transmitere sexuală sunt nenumărate şi pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea persoanelor care le contactează. Una dintre acestea este sancroidul, o boală cauzată de infecţia cu Haemophilus ducreyi.
Această afecţiune se manifestă prin apariţia unei leziuni ulcerative la nivel genital, cu limfoadenopatie inghinală dureroasă. Sancroidul este o boală contagioasă, dar, din fericire, este curabilă.
Marea probleme este că leziunile ulcerative genitale pot creşte riscul de infectare cu HIV, iar datorită complicaţiilor pe care le poate oferi este important să fie tratată la timp.
În ceea ce priveşte evoluţia sancroidului, acesta penetrează pielea prin microleziuni şi produce citotoxine care duc la moartea celulelor umane şi la agravarea ulcerelor. Se transmite prin contact direct cu leziunile purulente şi autoinoculare în alte regiuni, ca ochii sau pielea. Perioada de incubare este de una-doua săptămâni.
Afecţiunea debutează cu apariţia unei papule care se erodează şi formează o ulceraţie dureroasă. Fără tratament, leziunea poate persista mai multe săptămâni sau câteva luni, ulterior apărând limfoadenopatia supurativă.
Această boală poate fi contactată atât de către bărbaţi cât şi de către femei, însă simptomele variază. Spre exemplu, bărbaţii pot observa la început o zonă mică, roşie, la nivelul organelor genitale, care evoluează spre ulceraţie într-o zi sau două. Infecţia poate apărea în orice zonă a organelor genitale, inclusiv pe penis sau scrot.
Femeile pot prezenta mai multe bubiţe roşii pe labie, între labii şi anus, pe coapse. Acestea pot varia în dimensiuni, de la 0.5, la 5 cm. După ce se produce ulceraţia, pot apărea dureri la urinat sau la defecaţie.
Pentru tratarea acestei boli trebuie contactat un medic specialist care poate administra antibiotice, pentru a distruge bacteria şi pentru a limita formarea de cicatrici inestetice, dar şi tratamentul chirurgical, care poate fi necesar pentru drenarea abceselor.