Home  /  Boli   /  Câteva minute de efort maxim echivalează cu câteva ore de mişcare la intensitate medie

Câteva minute de efort maxim echivalează cu câteva ore de mişcare la intensitate medie

Sedentarismul persoanelor sănătoase poate avea două cauze. Prima este legată de lipsa efectivă de timp, iar a doua este legată de faptul că nu există destulă voinţă pentru a face mişcare zilnic, sau măcar de câteva ori pe săptămână.

Se pare, însă, că, pentru a te menţine într-o formă fizică bună nu trebuie să aloci prea mult timp exercitiilor fizice, spun oamenii de ştiinţă.

În cadrul studiului, cercetătorii le-au aplicat unor studenţi , cu o formă fizică bună, acelaşi tratament aplicat şoarecilor cu câtiva ani în urmă la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Nutriţie din Japonia. Atunci, un grup de şoareci a fost lăsat să înoate liber într-o piscină timp de 6 ore, în vreme ce un altul a fost supus unui efort extenuant facut la intervale regulate pe parcursul a 4 minute. Practic, şoarecii au fost determinaţi să înoate frenetic în etape de câte 20 de secunde cu pauze de 10 secunde între ele.

După finalizarea experimentului, specialiştii au examinat fibrele musculare atât la şoarecii maratonişti, cât şi la cei supuşi la un exerciţiu foarte solicitant, dar pe o durată limitată ca timp, descoperind că la ambele grupuri surveniseră acelaşi modificări moleculare, prevestind o îmbunătăţire a rezistenţei fizice.

Acest test a fost implementat şi unui grup de studenţi pentru a vedea rezultatele şi în cazul oamenilor. Dacă unii au pedalat pe bicicletă de 3 ori pe săptămână într-un ritm mediu, ceilalţi au făcut un efort maxim pe parcursul a 6 şedinte de fitness de câte 20-30 de secunde, intercalate cu patru minute de recuperare.

Deşi pare greu de crezut,  după două săptămâni, şi la unii şi la ceilalţi s-a înregistrat aceeaşi îmbunătăţire a formei fizice. De asemenea, numărul şi dimensiunea mitocondriilor au înregistrat o creştere semnificativă la ambele grupuri în aceeşi măsură, au declarat cercetătorii.

Astfel, cel puţin persoanele care, până acum, se plângeau că nu aveau timp la dispoziţie pentru a realiza exerciţii fizice, pot apela la şedinte scurte dar foarte intense, care se pare că au acelaşi efect ca exerciţiile lungi, dar medii ca intensitate.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button