Legătura dintre cancerul de colon şi consumul de carne
Comunitatea medicală oncologică atrage mereu atenţia asupra cancerului colorectal, care include cancerul de colon, o formă a bolii ce afectează intestinul gros, şi cancerul rectal, care afectează segmentul inferior al intestinului gros.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o analiză în care se făcea legătura între cancerul de colon şi consumul de cărnuri procesate şi carne roşie. Potrivit acestora consumul de carne procesată, precum cârnaţi sau şuncă, ar putea creşte riscul de cancer de colon.
Legătura dintre carne şi cancerul de colon
Pentru a avea o perioadă de valabilitate mai mare şi pentru a avea o aromă îmbunătăţită, cărnurile sunt procesate prin sărare, conservare sau afumare. Cercetătorii afirmă că acest fel de procesare duce la formarea chimicalelor cancerigene. În cazul cărnurilor roşii – carne de vită, de porc sau de miel, problema este reprezentata felul în care sunt gătite, nu de modul de procesare. Prăjirea în tigaie sau pregătirea lor la grătar crează substanţe care pot fi cancerigene, inclusiv aminele aromatice heterociclice.
Din păcate, în prezent, nu există suficiente informaţii pentru a şti dacă prepararea cărnii pe grătar sau fierberea acesteia ar putea diminua riscul de cancer. Totuşi, aceste moduri de preparare sunt cu siguranţă mai puţin nocive decât prăjirea cărnii în ulei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că 50 de grame de carne procesată sau 100 de grame de carne roşie consumate în fiecare zi ar putea să crească riscul de cancer de colon cu 18% şi 17%.
Totuşi, este important de ştiut faptul că riscul de a face cancer din cauza consumului de carne este mult mai mic în comparaţie cu riscul prezentat de fumul de ţigară, obezitatea sau consumul de alcool.
Totuşi, în oricare dintre aceste cazuri, persoanele care mănâncă multe fructe, legume şi fibre reduc riscul de a dezvolta cancer. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul oamenilor care fac exerciţii fizice.