Bebeluşul tău plânge înainte de culcare? Află ce trebuie să faci
Toţi părinţii şi-ar dori nopţi liniştite în care copilaşul să doarmă fără întreruperi. Problema este că în foarte puţine cazuri se întâmplă acest lucru, deoarece cei mai mulţi copii plâng înainte de culcare şi în timpul nopţii. În aceste cazuri instinctul de părinte iţi spune să încerci să-l linişteşti şi să faci tot posibilul pentru a nu-l lăsa să plângă prea mult.
Un nou studiu vine în ajutorul părinţilor şi le arată că nu este necesar să-şi oprească imediat copilul din plâns, deoarece nu reprezintă un factor de stres care să lase urme din punct de vedere emoţional asupra bebeluşilor.
Pe durata studiului cercetătorii au lucrat cu 43 de părinţi care aveau bebeluşi cu vârsta între 6 şi 16 luni şi care aveau aceeaşi problemă legată de dereglările de somn. Oamenii de ştiinţă au învăţat o treime dintre părinţi despre beneficiile acestei metode de adormire a bebeluşului. Părinţii au fost rugaţi să plece din camera în care doarme copilul imediat ce-l aşează în pat şi, în cazul în care micuţul începe să plângă, să aştepte puţin timp înainte să intre la el şi să-l calmeze.
Cealaltă treime a fost rugată să îi ducă pe copii la culcare la ora la care adorm ei de obicei, fiindu-le permis să stea alături de micuţ până când acesta se calma.
Restul părinţilor nu au participat la un training în ceea ce priveşte metodele de adormire a copilului, însă au primit informaţii generale în ceea ce priveşte obiceiurile de somn ale copiilor. Acesta a fost considerat grupul de referinţă.
După trei luni de la implementarea programului, cercetătorii au obervat că în cazul copiilor care erau lasaţi să plângă, aceştia adormeau cu 15 minute mai repede decât cei din grupul de referinţă. De partea cealaltă, copiii din cel de-al doilea grup au adormit, în medie, cu 12 minute mai repede decât cei din grupul de referinţă.
Schimbările percepute sunt foarte importante pentru părinţi, deoarece se pot odihni mai bine, însă aduc beneficii şi copiilor, care nu se mai trezesc des în timpul nopţii şi au parte, astfel, de un somn odihnitor.
Potrivit specialiştilor niciuna dintre aceste metode nu afectează în vreun fel bebeluşul, ambele fiind sigure pentru sănătatea lui fizică şi psihică. Practic, avertismentele care se lansează cu privire la efectele negative ale acestor metode nu trebuie luate în seamă deoarece nu se bazează pe date concrete.