Home  /  Boli   /  Motivele pentru care trebuie să le citim poveşti copiilor

Motivele pentru care trebuie să le citim poveşti copiilor

Copiii devin cititori în braţele părinţilor lor. Practic este datoria noastră de parinţi să le deschidem apetitul pentru lectură şi putem face asta atât citind poveşti împreună, cât şi arătându-le că ne place să citim la rândul nostru.

Poveştile citite împreună au o mulţime de beneficii asupra dezvoltării emoţionale a copiilor, creşterii autonomiei şi a abilităţii lor de comunicare.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii de care beneficiază copiii în urma acestei activităţi:

Stimularea imaginaţiei

Valoarea unei poveşti se bazează chiar pe puterea sa de a prezenta într-un mod fantastic, şi în acelaşi timp credibil întâmplările, cu o limbă unică, în care se împletesc posibilul cu imposibilul şi raţionalul cu iraţionalul. Astfel, o lume infinită se deschide în faţa copilului, un univers de noi cunoştinţe, întâmplări, dar şi sentimente pe care micuţul le are faţă de această lume a poveştilor.

Delimitarea binelui de rău

Spre exemplu, lupta prinţului cu dragonul sau a oii cu lupul îl pregăteşte pe copil să facă faţă momentelor viitoare, când nu va mai avea protecţia părinţilor. De asemenea, sunt o lecţie de morală. În finalul poveştii răul pierde întotdeauna, iar în mintea copilului binele şi tot ce este corect se asociază cu succesul şi cu dreptatea.

Dezvoltarea abilităţii de a lucra în echipă

În majoritatea poveştilor există un personaj care colaborează cu eroul sau cu eroina. Protagoniştii nu-şi pot atinge ţelul singuri, fără sfatul cuiva, oricât de deştepţi, bogaţi sau puternici ar fi. Prin intermediul poveştilor copiii învaţă de mici cât de important este să lucrezi în echipă şi să accepţi ajutorul celorlalţi.

Poveştile oferă speranţă

Este important să vorbeşti cu copilul tău despre problemele cu care se confruntă (teamă, lipsa de afecţiune, sentimentul de abandon, moartea, singurătatea). Spune-i că numai dacă le depăşeşte va putea să fie învingător, iar poveştile întăresc această credinţă.

Poate să mute munţii sau să treacă printr-o pădure întunecată (simbol al încercărilor cotidiene, dar şi al dificultăţii de a se despărţi de familie) pentru a se întrece cu tot felul de monştri (care dau viaţă necunoscutului). Poate să păcălească vrăjitoarele rele (care sunt obstacolele neprevăzute), să o învingă pe mama vitregă (care reprezintă partea întunecată a fiecăruia dintre noi)  şi să înfrunte creaturile diabolice (care adună toate defectele copilăriei).

De asemenea, animalele, plantele, chiar şi obiectele au, viaţă si putere de decizie. Trăiesc după aceleaşi valori ca şi oamenii, dar şi după toate regulile în care copilul are nevoie să creadă la o vârstă atât de fragedă.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button