Alimente care previn şi reduc inflamaţiile în organism
Tensiunea arterială, infecţiile virale, osteoporoza, artrita, candida sau acnea sunt afecţiuni cauzate de inflamaţiile organismului uman. Inflamaţia este raspunul sistemului imunitar la stresul la care este supus zilnic. Inflamaţiile duc însă şi la alte afecţiuni grave, îmbătrânire prematură şi îmbolnăviri frecvente.
Alimentele antiinflamatorii ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Simptomele clasice ale inflamaţiilor sunt umflăturile, roşeaţa şi durerea. Experţii nutriţionişti consideră că alimentele pe care le consumăm au impact în declanşarea inflamaţiilor.
Alege alimentele antiinflamatorii
Fructe
Fructele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi.
Cireşele – printre cele mai puternice antiinflamatoare naturale, datorită antocianilor pe care îi conţin.
Afinele – un compus din afine, numit antocianină, este responsabil pentru proprietăţile lor anti-inflamatorii.
Papaya – conţine enzimele papaina şi chimopapaina dar şi vitaminele C şi E care reduc inflamaţia în organism.
Alte fructe cu efect antiinflamator: avocado, mere, coacaze, ananas, kiwi, lămâie, portocale, căpşuni, zmeură, struguri, prune, grapefruit, pepene roşu.
Grăsimi şi uleiuri
Omega-3 acizi graşi se găsesc în uleiurile de peşte, seminţe de in, ulei de rapiţă şi seminţe de dovleac. Consumul de grăsimi mononesaturate găsite în uleiul de măsline, avocado şi nuci a fost legată de reducerea riscului de boli cardiovasculare. Alte uleiuri sănătoase includ ulei de tărâţe de orez, ulei din seminţe de struguri şi ulei de nucă.
Legume
Legumele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, antioxidanţi şi substanţe fitochimice.
Usturoiul – reduce inflamaţia şi durerea în organism, datorită compuşilor sulfuraţi pe care îi conţine.
Alte legume cu efect antiinflamator: ardei gras, broccoli, varză, salată verde, conopidă, ceapă, praz, măsline, spanac, gulii, roşii, fasole verde.
Surse de proteine
Posibile surse de proteine antiinflamatorii includ carnea slabă de pasăre de curte, peştele şi fructele de mare.
Dintre speciile de peşti, consumaţi: cod, hering, somon, păstrăv, sardine, ton, macrou, anşoa.
Soia şi alimentele din soia precum tofu (branza din soia) şi tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri), împreună cu alte legume, pot fi utilizate ca surse de proteine pe baza de plante.
Băuturi
Corpul tău are nevoie, în principal, de apă. Bea apă plată, apă minerală îmbuteliată sau suc de fructe 100%, în special sucul de cireşe, ceai de plante, suc de legume cu conţinut scăzut de sodiu şi lapte cu conţinut scăzut de grăsime sau fără grăsime.
Ierburi
Dintre ierburile cu efect antiinflamator amintim: busuioc, mentă, oregano, patrunjel, rozmarin, cimbru, ghimbir.