Home  /  Boli   /  Hematuria sau prezenţa sângelui în urină

Hematuria sau prezenţa sângelui în urină

Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină, aceasta putând avea nuanţe variate de roz, roşu sau maro. Hematuria poate fi vizibilă dar şi invizibilă, în cantităţi foarte mici, fiind vizibilă doar la microscop. Este important de ştiut că nu cantitatea de sânge din urină denotă întotdeauna gravitatea afecţiunii.

Urinarea cu sânge este adesea produsă de infecţii, inflamaţii sau leziuni ale tractului urinar (rinichi, uretere, vezică urinară sau uretră). Cele mai multe cauze de hematurie nu sunt grave, uneori, exerciţiile fizice intense pot duce la apariţia acesteia, care de obicei dispare într-o zi.

Sunt cazuri in care, culoarea anormală a urinii poate fi interpretată greşit ca hematurie. La femei, spre exemplu, sângele provenit de la nivel vaginal poate fi confundat cu o sângerare urinară. În plus, anumite laxative şi alimente pot duce la modificarea culorii urinii.

În cazul în care nu se poate identifica un medicament sau un aliment care ar fi putut produce această modificare, culoarea anormală a urinii trebuie evaluată de către medic. Hematuria poate apărea la orice vârstă şi în orice grup populaţional şi poate apărea singură sau însoţită de alte simptome cum ar fi: urinari frecvente pe timpul nopţii şi nu numai, jet urinar întrerupt, senzaţia puternică de urinare permanentă, durere la urinare şi/sau pierdere în greutate.

Cauze posibile

În ceea ce priveşte cauzele hematuriei acestea pot fi diverse. Poate fi cauzată de infecţia tractului sau a vezicii urinare, leziuni genitale, inflamaţii la nivelul rinichilor, insuficienţă renală, pietre la rinichi, boală renală polichistică, cancerul de prostată, cancerul vezicii urinare sau cancerul renal. Hematuria se poate declanşa şi în cazul unor intervenţii chirurgicale sau proceduri ca circumcizia şi biopsia. De asemenea, bolile cu transmitere sexuală au o pondere importantă în această problemă.

Hematuria mai poate fi declanşată şi de boli ereditare care afectează coagularea sangelui, infecţii virale, chiaguri de sânge la nivelul rinichilor, medicamente anticoagulante, leucemie, anevrismul aortei abdominale, insuficienţă cardiacă congestivă acută sau abces abdominal.

Este obligatoriu să vă prezentaţi la doctor dacă:

Apar simptome care să indice o potenţiala afecţiune gravă. Astfel, dacă aveţi frisoane, simţiţi o stare de confuzie şi dezorientare, dureri pe părţile laterale ale abdomenului sau a spatelui, febră mare, incapacitate de urinare, chiaguri de sânge in urină, greaţă,vărsături sau tahicardie, este momentul să mergeţi la medicul specialist pentru a va diagnostica şi pentru a vă da tratamentul potrivit, spre vindecare.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button