Home  /  Boli   /  Sfaturi utile pentru o memorie excelentă

Sfaturi utile pentru o memorie excelentă

Memoria este un lucru esenţial în viaţa de zi cu zi. Faptul că ţii minte anumite lucruri mai bine ca alţii s-ar putea să-ţi aducă un loc de muncă mai bun sau măcar să-ţi găseşti cheile dimineaţa. Trăim într-o societate în care se pune foarte mare accent pe ceea ce ştii, dar ca să ştii trebuie să îţi aduci aminte evident ceea ce ştii. Multiplele sarcini pe care le avem de efectuat zilnic, activităţile pe care le facem sau le avem planificate devin o sursă puternică de stres care ne poate afecta pe termen lung şi memoria. Pe lângă această problemă, mai pune şi faptul că dacă nu ţi-o exersezi îţi va fi extrem de greu să poţi face multe lucruri pe viitor şi nu vei avea încredere în tine că poţi să le faci.

Un nou studiu demonstrează că persoanele cu vârste cuprinse între 43 şi 55 de ani dau dovadă de prospeţime în gândire, dacă în timpul tinereţii au facut cu regularitate exerciţii cardio-vasculare.

În prima fază a studiului, cercetătorii au testat 2.747 de tineri sănătoşi cu vârste sub 25 de ani, timp de un an. După 20 de ani, aceiaşi subiecţi au fost puşi din nou pe banda de alergat, tot pe o perioadă de un an.

După alţi cinci ani, subiecţii au fost supuşi unor teste cognitive, cu ajutorul cărora s-au măsurat funcţia executivă a creierului, memoria verbală şi viteza psihomotorie, adică relaţia dintre activitatea fizică şi abilităţile de gândire.

Acesta este un important studiu care ar trebui să le readucă aminte adulţilor tineri despre beneficiile activităţilor sănătoase pentru inimă, precum alergatul, înotul, plimbatul cu bicicleta sau exerciţiile cardio la sala de fitness.

În cadrul cercetării, participanţii au alergat pe bandă până la epuizare, cu scopul de a simula cât mai bine un test de stres pentru sistemul cardiovascular. În prima fază a studiului, aceştia au putut alerga, in medie, aproximativ zece minute. După douazeci de ani, subiecţii au obtinut timpi cu până la trei minute mai mici. Experţii spun că fiecare minut în plus petrecut pe banda de alergat a influenţat rezultatul testelor cognitive facute ulterior. Persoanele care au rezistat mai mult, au putut asocia mai bine numere cu simboluri sau au putut să-şi amintească mai multe cuvinte în timpul testelor de memorie.

Potrivit specialiştilor, creierul are nevoie de o cantitate mare de oxigen, pe care o obţine prin vasele de sânge. Aceasta ar fi şi explicaţia pentru care activităţile fizice benefice sistemului cardio-vascular sunt eficiente şi pentru activitatea creierului.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button