Home  /  Boli   /  Amigdalita – cauze, simptome şi diagnostic

Amigdalita – cauze, simptome şi diagnostic

Amigdalita, cunoscută în termeni populari ca “roşu în gât” sau angină, este o boală foarte frecventă, întâlnită mai ales la copii care reprezintă inflamaţia amigdalelor şi faringelui şi are ca principal simptom durerea în gât. Cele mai multe cazuri de amigdalită sunt cauzate de infecţia cu un virus sau cu o bacterie, iar afecţiunea se recunoaşte prin inflamarea amigdalelor.

Deoarece tratamentul pentru amigdalită depinde de cauza care a dus la apariţia sa, este important să se obţină un diagnostic precis. Tratamentul chirurgical se realizează prin eliminarea amigdalelor, însă această procedură se face, de obicei, numai atunci când amigdalita apare foarte frecvent sau nu răspunde la alte tratamente.

Cauze

Amigdalita este cel mai adesea cauzată de un virus al răcelii, dar cauza poate fi, de asemenea, o infecţie virală sau bacteriană. Bacteria care cauzează cele mai frecvent amigdalită este Streptococcus pyogenes sau streptococul de grup A.

Factorii de risc

Vârsta fragedă reprezinta unul din factorii de risc, deoarece amigdalita este cel mai comună la preşcolari decât la adolescenţi sau adulţi.

De asemenea un alt risc este dat de expunerea frecventă la germeni. Copiii de vârstă şcolară sunt frecvent expuşi la viruşi sau bacterii care pot provoca amigdalită, mare parte din cauza mediului colectiv de la grădiniţă sau şcoală.

Simptome

Cele mai comune simptome de amigdalită includ: amigdale umflate şi roșii, inghiţire dificilă sau dureroasă, febră, ganglionii limfatici măriţi, voce guturală, durereri de stomac, dureri de cap,

Pentru copiii micuti, care sunt în imposibilitatea de a descrie modul în care se simt, semne de amigdalite pot include: inghiţire dificilă sau dureroasă, lipsa poftei de mancare, stare de nervozitate neobişnuită.

Complicaţiile amigdalitei

Amigdalita poate sa aiba si complicatii destul de neplacute, cum ar fi: dificultăţi de respiraţie, apnee de somn obstructivă, infecţie care se răspândeşte adânc în ţesuturi, infecţie care duce la o colecţie de puroi în spatele amigdalelor.

Diagnosticul amigdalitei

Diagnosticul amigdalitei se face printr-un exament fizic. Medicul de familie este cel care poate diagnostica amigdalita prin: palparea gâtului pentru a verifica dacă ganglionii s-au umflat (noduli limfatici), ascultarea respiraţiei cu un stetoscop, sau prin recoltarea exudatului faringian din gâtul pacientului, urmând să fie analizat într-un laborator pentru a confirma sau infirma existenţa unei bacterii streptococ.

Pentru prevenirea amigdalitei  este recomandat să vă spălaţi pe mâini frecvent, mai ales după folosirea toaletei şi înainte de a mânca, şi să şi să evitaţi schimbul de produse alimentare , de pahare sau tacâmuri ori ustensile.

 

 

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button