Home  /  Boli   /  Află cum să-ţi menţii sănătatea ochilor

Află cum să-ţi menţii sănătatea ochilor

În zilele noastre ochii sunt atacaţi din toate părţile. Datorită calculatoarelor, tabletelor, telefoanelor, televizoarelor şi a altor factori externi ochii noştri riscă să se degradeze mult mai repede decât s-ar fi întâmplat pe vremea părinţilor noştri, spre exemplu.

Persoanele care petrec multe ore în faţa acestor dispozitive trebuie să ştie care sunt exerciţiile recomandate pentru menţinerea sănătăţii ochiului.

În aceste cazuri pauzele sunt esenţiale. Ochiul trebuie odihnit câteva minute după fiecare oră petrecută în faţa acestor dispozitive, deoarece apare lăcrimarea, iar muşchii din acea zonă sunt contractaţi atât cât să introducă o tensiune oculară suplimentară, dăunătoare sănătăţii ochiului.

Ochii sunt afectaţi în acelaşi mod şi dacă ne uităm mult timp la televizor sau dacă suntem concentraţi atunci când conducem. Gimnastica oculară este cea mai potrivită metodă pentru relaxarea privirii şi limpezirea ei.

Pentru o relaxare corespunzătoare, ochii vor lucra în acelaşi timp pentru a se sincroniza şi pentru ca tensiunea să dispară mai uşor.

Iată câteva exerciţii care să vor ajuta ochii să se relaxeze:

  • Primul exerciţiu constă în îndreptarea privirii în sus, după care uşor reveniţi la poziţia iniţială. Este bine să faceţi câteva repetări timp de cateva secunde.
  • Ţineţi un creion în mână, la distanţa de un brat la nivelul privirii. Mişcaţi uşor creionul în stânga şi în dreapta, fixând un punct undeva pe el. Aduceţi creionul înspre nas, atât cât puteţi vedea clar, după care reluaţi exerciţiul.
  • Oboseala ochiului se îndepărtează prin exerciţii de focusare. Unul dintre ele constă în citirea unui ziar aproape de ochi, dar atât cât imaginea să nu fie distorsionată.
  • Timp de 15 secunde, priviţi un anume text din ziar. Concentraţi-vă privirea doar asupra lui. După aceste secunde, focusaţi un alt obiect aflat la trei metri distanţă şi menţineţi privirea la el timp de 15 secunde.
  • Pentru oxigenarea oculară şi buna circulaţie a sângelui din zona ochiului, încercaţi să vă rotiţi privirea, dar nu într-un ritm alert, pentru a nu se produce ameţeli. După ce aţi efectuat un cerc complet, inchideţi ochii şi încercaţi în sens invers. Repetaţi acest exerciţiu de trei ori.
  • Acoperă ochiul cu palma, atât cât să poţi vedea în ea. Nu inchide ochiul ci priveşte în propria palmă în timp ce respiri uşor, fără grabă, timp de 30 de secunde. Este cel mai simplu şi eficient exerciţiu de relaxare a ochilor şi este foarte util pentru lubrifierea oculară şi producerea de lacrimi, care joacă rol de igienizare în acest caz.
Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button