Cum să-ţi protejezi ochii în 7 paşi!
Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta în a vă menţine ochii sănătoşi.
- Protejati-va ochii atunci cand lucrati la calculator sau cand va uitati la televizor. In cazul lucrului la calculator, ochii au nevoie de pauze de minim 1-2 minute la fiecare 50 de minute. In aceste pauze este bine sa priviti la distante mari (pe geam, la distante cel putin de ordinul sutelor de metri). Folositi/solicitati ecran cu protectie. Daca nu beneficiati de un ecran cu protectie, purtati ochelari de protectie! In privinta televizorului, distanta de la care trebuie sa priviti variaza (pentru un televizor obisnuit, destinat locuintelor) intre 2,5 si 5 metri, in functie de marimea ecranului, de calitatea aparatului si de reglarea acestuia.
- Consumati alimente care sa va mentina ochii sanatosi. Vorbim despre alimentele bogate in betacaroten si in Omega 3. Surse de betacaroten: papaya, mango, bananele, morcovii, dovleacul, pepenele galben, caisele. Surse de Omega 3: semintele de in, nucile, soia, somonul, macroul, sardinele.
- Acordati suficient timp pentru somn. Acest lucru este important pentru sanatatea intregului organism, dar in special pentru sanatatea ochilor.
- Atentie la tensiunea intraoculara! Aceasta poate fi un simptom al glaucomului. Daca va simtiti ochii „grei”, nu amanati controlul medical.
- Evitati fumatul, care are un efect foarte nociv asupra ochilor. Fumatul contribuie semnificativ la degradarea vaselor sanguine de la nivelul ochilor.
- Antrenati-va ochii pentru a-i mentine in forma. O data pe zi, timp de 2 – 3 minute, schimbati cat de rapid puteti privirea, alternand focalizarea unor obiecte apropiate (zeci de centimetri sau cel mult 2-3 metri) cu focalizarea unor obiecte cat mai indepartate (sute de metri sau peste 1 km). Obiectivul este sa realizati trecerea de la apropiere la departare nu doar cat mai rapid, dar si cat mai clar, focalizand perfect obiectele.
- Chiar daca nu aveti probleme de vedere, faceti un control oftalmologic cel putin o data la 15 – 18 luni.