Home  /  Boli   /  Afecţiunile dermatologice vor putea fi diagnosticate cu ajutorul unei invenţii deosebite

Afecţiunile dermatologice vor putea fi diagnosticate cu ajutorul unei invenţii deosebite

Pielea este cel mai mare organ al corpului şi este compusă din bariere de protecţie superficiale, special concepute pentru prevenirea pătrunderii agenţilor patogeni din mediu în organism. Pielea conţine glande, terminaţii nervoase şi vase de sânge, importante pentru funcţiile normale ale corpului. Când organismul suferă, semnele de îmbolnăvire sunt vizibile de cele mai multe ori la nivelul pielii.

Există numeroase afecţiuni  ale pielii care apar în rândul adulţilor, fie că este vorba despre prurit, erupţii cutanate, inflamaţii, schimbări în textură sau culoare ori infecţii, dar şi afecţiuni mai grave, precum cancerul de piele.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnică optică revoluţionară, care permite specialiştilor să vizualizeze vasele de sânge de sub stratul exterior al pielii, putând fi astfel diagnosticate afecţiuni dermatologice, inclusiv cancerul pielii, fără a recurge la metode invazive, precum biopsiile.

Datorită acestei tehnici, specialiştii pot crea hărţi 3D de înaltă rezoluţie ale reţelei vasculare de sub epidermă, putând astfel monitoriza, diagnostica şi trata afecţiuni precum cancerul de piele, eczema şi dermatitele.

Cercetătorii au utilizat o tehnică numită Optical Coherence Tomography, pe care au testat-o pe diferite porţiuni ale corpului: pe pielea sănătoasă a palmei, pe un antebraţ afectat de eczemă determinată de o reacţie alergică, pe pielea frunţii unei persoane ce suferea de dermatită şi pe faţă, în dreptul unui carcinom bazocelular, o formă de cancer al pielii.

Reţeaua de vase de sânge care vascularizează pielea afectată de aceste probleme diferă semnificativ de cea care corespunde porţiunilor de piele sănătoasă, iar pe această bază dermatologii pot identifica anumite afecţiuni.

Interesant este că în oftalmologie, această tehnică se foloseşte încă din anii 1990, iar acum ea a atras şi atenţia dermatologilor.

Cu ajutorul acestei metode, medicii ar putea estima cât de rapid ar putea fi creşterea şi răspândirea unei tumori, dar şi să monitorizeze efectele unor tratamente, precum chimioterapia locală.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button