Factori de risc în infecţiile tractului urinar
Potrivit unor studii, în timpul vieţii, 40% dintre bărbaţi şi 12% dintre femei experimentează, măcar o dată, simptome ale infecţiei de tract urinar. Pentru a preveni agravarea simptomelor ne trebuie întâi un diagnostic adecvat. În acelaşi timp, cunoaşterea cauzelor bolii pot preveni apariţia infecţiei şi agravarea acesteia.
Principalele simptome ale afecţiunilor tractului urinar
– Infecţiile tractului urinar sunt cauzate de bacteriile care intră în uretră şi care ajung în tractul urinar.
– Infecţia tractului urinar poate determina dureri în abdomen şi în zona pelviană şi poate determina ca bolnavul să simtă nevoia să urineze mult mai des. În ciuda acestei senzaţii, bolnavul poate elimina doar câteva picături de urină.
– În timpul urinării, bolnavul poate simţi dureri şi arsuri.
– Bolnavul poate constata că urina este tulbure sau urât mirositoare.
– În cazul unor dureri de spate şi a febrei, bolnavul se poate confrunta cu infecţii la rinichi, ceea ce necesită un tratament prompt pentru a evita agravarea bolii.
Persoanele cu un risc ridicat de a face infecţii ale tractului urinar
– Femeile care au început perioada de menopauză sunt expuse riscului prin pierderea efectelor estrogenului care scade probabilitatea de a face o infecţie a tractului urinar.
– Unele femei au o predispoziţie în a face infecţii de tract urinar, ceea ce permite bacteriilor să ajungă mult mai uşor în tractul urinar.
– Femeile care folosesc diafragma ca masură de contracepţie au un risc mai ridicat de a se îmbolnăvi decât cele care folosesc altă măsură contraceptivă.
– Femeile care au anomalii structurale ale tractului urinar sau care au suferit o intervenţie pot să facă mai uşor o infecţie.
– Purtătorii de cateter urinar pot avea un risc crescut de infecţie.
– Dacă din anumite motive, urinatul normal este obstrucţionat, infecţia tractului urinar poate apareă.
– Bolnavii de diabet sunt mai expuşi riscului din cauza scăderii imunităţii corpului şi a capacităţii sale de a lupta împotriva bacteriilor.