Dieta care scade riscul de cancer la sân aproape la jumătate
Cauzele cancerului mamar nu sunt pe deplin înţelese. Acest lucru înseamnă că este dificil de spus de ce o femeie poate dezvolta cancer mamar iar o alta nu.
Anumite aspecte, cunoscute ca factori de risc, pot schimba probabilitatea ca cineva să dezvolte cancer mamar. Există anumiţi factori în privinţa cărora nu se poate face nimic, însă alţi factori pot fi schimbaţi.
Cercetatorii au descoperit că adoptarea unui regim alimentar în care sunt incluse alimente specifice dietei mediteraneene poate reduce riscul de apariţie a cancerului la sân cu nu mai puţin de 40%.
Studiile efectuate au monitorizat atent 62.000 de femei, de-a lungul a 20 de ani, au demonstrat o legătură între tipul de dietă adoptată de reprezentantele sexului feminin şi riscul de apariţie a cancerului la sân.
Femeile participante la studiu care au adoptat o dietă cât mai apropiată de cea mediteraneeană, bogată în proteine de origine vegetală, peşte şi ulei de măsline, au prezentat un risc cu 40% mai mic de dezvoltare a unui tip de cancer cu ER negativ. Acest tip de cancer, nefiind stimulat de nivelul de estrogen, este mult mai dificil de tratat decât tipurile de cancer sensibile la hormoni şi se dovedeşte adesea ca fiind fatal.
Un aspect important pe care specialiştii l-au scos în evidenţă, este legat de faptul că, această dietă care reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului, nu trebuie să fie asociată, mai deloc, cu alcoolul.