Home  /  Boli   /  Televizorul afectează creierul copiilor
a

Televizorul afectează creierul copiilor

În zilele noastre pare aproape imposibil să ţinem copiii departe de televizoare, tablete sau telefoane, iar acest lucru nu este deloc benefic pentru dezvoltarea lor intelectuală. Din lipsă de timp din ce în ce mai mulţi părinţi preferă să-şi lase copilaşii în faţa televizorului pentru ai linişti şi pentru a putea să se ocupe de treburile casnice. Cu cât un copil se uită mai mult la televizor, cu atât mai tare îi este afectat creierul, susţin cercetătorii.

Astfel, în momentul în care copilul se uită la televizor, creierul lui nu realizează nicio acţiune, nu este supus la niciun proces complex, ba mai mult, starea generală este de pasivitate. Acest moment va fi perceput de creier precum un moment de sistare a oricărei activităţi de concentrare, de gândire. Creierul devine dependent, o dată cu trecerea timpului, de acest moment. Cu toţii observăm acest lucru, atâta la copiii noştri, cât şi la copiii prietenilor sau cunoştinţelor. De multe ori ne aflăm în situaţia în care şantajăm copiii să işi facă curat în cameră, sau să işi facă temele, în schimbul câtorva ore la televizor, deoarece ştim că vor accepta. Mai mult decât atât, cercetătorii au observat că, pe termen lung, privitul la televizor cauzează  deficienţe în ceea ce priveşte gândirea logică şi analitică, deficienţe de vorbire, dificultăţi când vine vorba de scris şi citit.

Perinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că  mediul în care creşte copilul joacă un rol important în dezvoltarea personalităţii lui. Tot ceea ce vede cel mic, toţi stimulii care îi atrag atenţia îi pot modifica structura creierului. În cazul uitatului la televizor, această activitate afectează modul în care creierul celui mic va raspunde în viitor la lumea reală şi modul în care va procesa informaţii. Pe langă toate acestea nu trebuie să uităm că sunt şanse mari ca şi vederea micuţului să aibă de suferit pe viitor.

În concluzie, parinţii trebuie să găsească o modalitate prin care să-i limiteze pe cat posibil copilului, mai ales la vârste fragede, acesul la televizor. Nu trebuie să uităm că atenţia copilului poate fi direcţionată către jocuri interactive, cărţi de colorat, implicarea alături de părinţi în treburile casnice, etc. Prin astfel de activităţi constructive copilului i se stimulează atenţia şi dorinţa de cunoaştere.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button