Home  /  Boli   /  Gripa sezonieră – ce este şi cum ne testăm?

Gripa sezonieră – ce este şi cum ne testăm?

Gripa este o infecţie virală acută care se răspândeşte cu uşurinţă de la o persoană la alta în orice grup de vârstă şi care poate provoca complicaţii grave în anumite grupuri de risc. În plus faţă de epidemiile sezoniere, pandemiile gripale pot apărea atunci când apare un nou subtip de virus gripal sau când un virus gripal animal începe să se răspândească la oameni.

Epidemia de gripă fiind declarată, în timp ce sistemele de sănătate, inclusiv spitalele şi clinicile, sunt pregătite sa facă faţă, cu toţii putem lua măsuri pentru a fi gata şi a ajuta la oprirea răspândirii infecţiei. În cadrul campaniei anuale de conştientizare a gripei sunt 3 paşi de luat în considerare:

  1. Vă vaccinaţi

Oricine poate beneficia de vaccinarea împotriva gripei, dar este deosebit de important dacă sunteţi într-un grup cu risc ridicat. OMS recomandă ca persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii sub 5 ani şi persoanele cu o afecţiune de sănătate de bază, cum ar fi astmul sau diabetul, să fie vaccinate. Dacă o persoană iubită se încadrează într-una din aceste categorii, încurajează-i să primească vaccinul.

  1. Folosiţi practici corecte când tuşiti şi strănutaţi

Tusea şi strănutul răspândesc germenii care provoacă gripa. Acoperiţi-vă gura când tuşiţi sau strănutaţi, utilizând un serveţel / batistă sau, mai rapid, folosind braţul. Asiguraţi-vă că aţi aruncat serveţelul înainte de a vă spăla pe mâini cu apă şi săpun.

  1. Menţineţi-vă mâinile curate

Spălarea regulată a mâinilor pe parcursul zilei vă poate ajuta să vă protejaţi de gripă şi de alţi germeni.

Şi dacă aveţi gripă…

Dacă aveţi gripă, nu uitaţi că serviciile de urgenţă din spital sunt doar pentru cazuri grave. Dacă aveţi simptome precum febră, dureri în gât, tuse şi strănut, mergeţi acasă şi odihniţi-vă, astfel încât să nu-i infectaţi pe ceilalţi. Staţi la căldura şi beţi multe lichide. De asemenea, puteţi contacta furnizorii de servicii medicale primare, clinicile locale şi farmaciştii pentru a solicita sfaturi despre simptomele dumneavoastră.

Gripa nu este niciodată o experienţă plăcută, dar pentru majoritatea oamenilor simptomele se vor îmbunătăţi pe parcursul a câteva zile, fără a fi nevoie să viziteze un medic. Cu toate acestea, dacă vă aflaţi într-un grup cu risc ridicat, este recomandat să contactaţi medicul dumneavoastră din timp, deoarece este posibil să primiţi tratament antiviral.

Nu luaţi niciodată antibiotice decât dacă v-au fost prescrise. Antibioticele nu funcţionează asupra virusurilor, inclusiv a gripei. În ciuda acestui fapt, în fiecare an antibioticele sunt utilizate incorect pentru gripă fără niciun beneficiu.

Utilizarea greşită sau utilizarea excesivă a antibioticelor este principalul motor al rezistenţei antimicrobiene, care este, de asemenea, o ameninţare serioasă. Acest lucru apare atunci când bacteriile devin rezistente la antibiotice şi înseamnă că oricine, oriunde, poate primi o infecţie care nu poate fi tratată – chiar şi din cauza unor răni aparent minore.

Sursa de informatie: www.who.int

 

Cum ştiţi dacă aveţi gripă…

Testul rapid pentru gripă – depistarea prezenţei virusurilor gripale Influenza A şi B, este un test de screening, calitativ, imunocromatografic, care este efectuat prin recoltarea de secreţii nazale sau aspirat nazo-faringian. Probele trebuie prelucrate cât mai curând posibil după recoltare; în mod excepţional, dacă acest lucru nu este posibil, probele pot fi păstrate la frigider (2-8 ºC) timp de 8 ore înainte de testare.

Se recomandă testarea populaţiei când apare o creştere a incidenţei infecţiilor respiratorii, cum se întâmplă în sezonul de gripă, la pacienţii cu semne şi simptome caracteristice. Virusurile gripale pot afecta persoanele de orice vârstă, însă riscul cel mai mare de complicaţii apare în rândul copiilor sub 2 ani, al vârstnicilor peste 65 de ani şi la persoanele cu boli cronice preexistente.

Medicii recomandă ca recoltarea probei să fie realizată cât mai aproape de debutul simptomatologiei, în mai puţin de 4 zile de la debutul simptomelor, recomandarea fiind valabilă pentru populaţia generală, cu simptomatologie specifică gripei.

În cazul copiilor şi persoanelor imunocompromise, sistemul imun este slăbit din cauza unor afecţiuni severe, testul rapid poate detecta virusul şi după o perioadă mai lungă, la 1 săptămână de la debutul simptomelor specifice gripei.

Diagnosticul clinic (bazat pe debut acut cu febră înaltă şi tuse) nu se poate baza pe un singur rezultat al testului rapid. În cazul în care semnele şi simptomele sugerează infecţia, se recomandă confirmarea rezultatelor pozitive şi negative prin teste de biologie moleculară RT-PCR, luându-se, de asemenea, în considerare şi prevalenţa bolii.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button