Atenţie! Bolile cu transmitere sexuală nu presupun neapărat contactul sexual
Când vine vorba despre bolile cu transmitere sexuală trebuie să fim constienţi de faptul că acestea pot fi transmise şi pe alte căi decât prin contactul sexual clasic. Foarte multe persoane merg pe premiza că ‘’ mie nu o să mi se întâmple niciodată’’, iar lipsa informării este ca o bombă cu ceas care stă să explodeze.
Dintre bolile care se transmit fără penetrare vaginală şi fără un act sexual „clasic” amintim Chlamydia, care deseori nu prezintă niciun fel de simptom, dar poate cauza complicaţii severe, mai ales în rândul gravidelor sau persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.
În rândurile de mai jos vă prezentăm modalităţile prin care poţi contacta bolile cu trasmitere sexuală fără a întreţine actul sexual în sine:
Sărutul – virusul herpes simplex este adesea transmis prin intermediul unui banal sărut. Chiar dacă acest virus rămâne în organism toată viaţa, simptomele deranjante apar doar atunci când persoana infectată are un sistem imunitar deficitar.
Pentru a te feri de acest virus, cel mai indicat este să eviţi să atingi herpesul altei persoane, mai ales dacă ai buzele crăpate sau alte leziuni pe piele ce pot înlesni pătrunderea virusului.
Sexul oral – cele mai multe persoane nu consideră sexul oral ca fiind ceva periculos, deoarece nu include penetrarea vaginală, dar asta nu înseamnă că riscul de a face o boală cu transmitere sexuală nu există.
Spre exemplu, prin atingerea zonei intime cu gura te poţi îmbolnăvi de herpes, chlamydia, gonoree şi multe alte astfel de boli cu transmitere sexuală, avertizează medicii. Sexul oral trebuie evitat mai ales când există leziuni sau secreţii neobişnuite, iar folosirea prezervativului sau a benzilor speciale de latex nu asigură protecţie 100%.
Atingerea organelor genitale – acest obicei mai este numit „sexul uscat” şi poate duce la transmiterea virusului herpesului, chiar dacă penisul nu pătrunde în vagin. Dacă există contact direct cu pielea, partenerul infectat poate transmite infecţia celuilalt. Aşadar, rămâneţi cu hainele pe voi dacă vreţi să vă feriţi de astfel de probleme.
De asemenea, virusul HPV şi alte infecţii bacteriene se pot transmite inclusiv prin folosirea în comun a lamei de ras, când este utilizată pentru epilarea în zonele intime.
Prin contactul indirect – în cazul acesta riscul este mic, însă, asta nu înseamnă că nu există. Bolile cu transmitere sexuală pot fi contactate şi prin intermediul colacului toaletei, mai ales dacă pe acesta sunt secreţii care vin în contact cu pielea ce prezintă zgârieturi, tăieturi sau altfel de leziuni. Fiţi cu băgare de seamă mai ales în toaletele publice şi nu vă aşezaţi direct pe colac.
Folosirea în comun a prosoapelor este o altă modalitate indirectă de a face o boală cu transmitere sexuală, iar acest aspect este cel mai des ignorat. Virusul tricomoniazei, în special, poate fi astfel transmis. Pentru a preveni riscul, este deja logic să nu foloseşti la comun prosoapele şi articolele de lenjerie intimă.