Această reacţie a organismului stimulează creşterea părului
Aşa numita ‘’piele de găină’’, care se formează datorită unor muşchi şi nervi specifici din corp, stimulează celulele stem din piele să creeze foliculi şi să ducă la creşterea părului.
Cercetătorii de la Harvard University, au relatat descoperirile, încă nepublicate, la un simpozion al American Society for Cell Biology şi al European Molecular Biology Organizaţion organizat în luna decembrie a acestui an.
Specialiştii au descoperit faptul că pielea de găină cauzată de frig poate stimula creşterea blănii animalelor. Nervii care fac parte din sistemul nervos simpatic – care controlează printre altele dilatarea pupilelor, bătăile inimii şi alte procese automate – se găsesc lângă celulele stem care vor crea foliculi de păr.
În mod normal, nervii sunt acoperiţi de un strat protector numit mielină, precum un cablu electric izolat, însă terminaţiile nervoase sunt dezgolite acolo unde foliculii întâlnesc celulele stem.
Aceşti nervi secretă un hormon numit noradrenalină, care este necesar pentru creşterea părului. Descoperirea poate explica şi de ce pierderea părului este un efect secundar al medicamentelor din categoria de inhibitori-beta, care interferează cu acţiunea noradrenalinei.
Nervii de lângă foliculi sunt de asemenea înconjuraţi de micii muşchi care se contractă pentru a face pielea de găină. Şoarecii cu mutaţii care opreau creşterea lor nu aveau nici nervi în această zonă, iar părul nu creştea normal.
Mai mult, bărbaţii care nu au aceşti muşchi în scalp au tendinţe de chelire, descoperirea putând duce şi la tratamente împotriva chelirii prin restaurarea nervilor şi muşchilor.