Home  /  Boli   /  Gena care poate declanşa cancerul pulmonar la persoanele nefumătoare

Gena care poate declanşa cancerul pulmonar la persoanele nefumătoare

Există nenumărate cazuri de persoane care nu au pus ţigara în gură nici măcar odată în viaţa lor şi totuşi s-au îmbolnăvit de cancer la plămâni.

În urma unui studiu axat pe această problemă, oamenii de ştiinţă de la Mayo Clinic College of Medicine din New York consideră că o activitate redusă a genei GPC5 este responsabilă de această patologie.

În cadrul primei părţi a studiului, ei au prelevat probe de ADN de la 754 de voluntari care au fumat maxim 100 de ţigări pe parcursul vieţii, ulterior analizându-le în căutarea de diferenţe genetice care să probeze ipoteza unui risc ridicat de cancer pulmonar.

După acest prim pas, cercetătorii au strans date cu privire la istoria personală a subiecţilor examinaţi. Astfel, au fost luaţi în considerare factori precum – bolile respiratorii cronice, fumatul pasiv şi incidenţa tumorilor la plămâni în familie.

Datorită acestor criterii a fost posibilă identificarea a două părţi de genom care ar fi capabile să activeze sau să dezactiveze GPC5. De asemenea, alte teste au arătat că în cazul adenocarcinomului, cea mai raspandită dintre tumorile pulmonare, activitatea genei respective este cu 50% mai redusă decât norma.

Pentru a vedea dacă teoria lor stă în picioare, cercetătorii americani au selecţionat 44 dintre alteraţiile genetice cele mai comune, detectate în prima fază a studiului, şi i-au împărţit pe purtătorii acestor anomalii în două grupuri (la jumătate dintre ei le fusese deja diagnosticată o tumoră la plămâni).

Rezultatele au confirmat in linii mari ipoteza oamenilor de ştiinţă, iar ulterior, un al treilea studiu realizat pe 530 pacienţi le-a întărit specialiştilor convingerile cu privire la rolul genei GPC5.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button