Una dintre mâncărurile preferate ale românilor ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană
Shaormeriile au luat o amploare foarte mare în ultimii ani, estimându-se că, în România, se consumă zilnic aproximativ un milion de shaorme. Este evident cât de apreciată este de români. În același timp, este și hulită de foarte mulți oameni care asociază instantaneu persoanele obeze cu, consumul de shaorma.
Nu numai în ţara noastră acest aliment este consumat cu mare plăcere. Spre exemplu, aproximativ 1,3 milioane de kebab-uri sunt vândute în Marea Britanie în fiecare zi, de către cele peste 20.000 de fast food-uri din ţară, în timp ce 200.000 de oameni lucrează în astfel de fast food-uri, în această industrie de miliarde de euro, în toată Europa.
De asemenea, în Germania sunt peste 16.000 de restaurante de tip fast food, care vând peste 3 milioane de kebab-uri şi shaorme în fiecare zi.
Comisia Executivă a UE a dorit iniţial să autorizeze folosirea fosfaţilor în carnea de miel, oaie, vită şi viţel utilizată la rotisor în cadrul fast food-urilor. Cu toate acestea, Comitetul pentru Sănătate a votat 32-22 pentru a se împotrivi acestei decizii, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la riscurile la care sunt expuse europenii din cauza acestei substanţe.
Proprietarii fast food-urilor susţin că au nevoie de acei aditivi în prepararea cărnii încât să rămână gustoasă şi suculentă.
Astfel, se pare că viitorul kebab-ului şi al shaormei este incert, rămânand un subiect de dezbatere care implică pe de o parte o industrie de miliarde de euro şi pe cealaltă parte sănătatea populaţiei europene.