Acest anticorp distruge aproape în totalitate tulpinile virusului HIV
Virusul HIV atacă anumite tipuri de globule albe care fac parte din sistemul imunitar. Pe măsură ce sistemul imunitar începe să slăbească, globulele albe devin incapabile să opuna rezistenţă împotriva bolilor şi de a lupta împotriva germenilor. Germenii care în mod normal ar fi rapid neutralizaţi, rămân în organism şi se înmulţesc, astfel încât persoana în cauză este supusă unor riscuri majore.
Vestea bună vine de la oamenii de ştiinţă, care au dezvoltat un anticorp care poate ataca 99% dintre tulpinile virusului HIV. Tratamentul a fost testat deja pe maimuţe, iar cele pe oameni sunt programate pentru anul 2018.
Până în momentul de faţă, tratarea virusului HIV a fost extrem de dificilă din cauza abilităţii acestuia de a dezvolta mutaţii şi de a-şi schimba înfăţişarea. Astfel că organismul uman devine copleşit de numărul de tulpini diferite.
Cercetătorii susţin că noul anticorp este proiectat în cadrul unei colaborări dintre Institutul Naţional de Sănătate din SUA şi o companie farmaceutică. Anticorpul a fost proiectat pentru a ataca trei părţi esenţiale ale virusului.
Această descoperire reprezintă un real succes al domeniului medical. Acest tip de anticorpi modificaţi par să depăşească limitele naturale şi ar putea fi aplicat în mai multe domenii. Specialiştii susţin că primele teste pe oameni vor avea loc anul viitor.
Statisticile ne arată că, în anul 2015, la nivel mondial, aproape 37 de milioane de persoane erau purtătoare a virusului HIV sau erau afectate de boala SIDA, majoritatea fiind localizaţi în zona Subsahariană din Africa.