Home  /  Boli   /  Tumorile renale vor putea fi operate cu o precizie mai mare datorită unei metode inovatoare

Tumorile renale vor putea fi operate cu o precizie mai mare datorită unei metode inovatoare

Tumorile renale reprezintă a 8-a cauză de deces prin cancer dintre toate malignităţile, cu o incidenţă estimată la aproximativ 10 persoane la 100.000 de locuitori. Formele maligne sunt cele mai agresive dintre cancerele sistemului urinar, cu mortaliatate mult mai ridicată comparativ cu cancerul vezical şi cel prostatic. Diagnosticul pozitiv al tumorilor renale este în jumătate din cazuri o descoperire întâmplătoare la un examen imagistic de rutină sau indicat pentru o altă afecţiune.

Din fericire medicina face progrese remarcabile, aducând veşti bune pentru viitorul apropiat. O procedură chirurgicală nouă, care implică utilizarea unui colorant verde fluorescent, a roboţilor şi a imagisticii 3-D le permite chirurgilor să opereze cu mare precizie tumorile renale, astfel încât să nu mai fie necesară extirparea unui întreg rinichi.

Rolul colorantului verde este de a evidentia ţesutul sănătos, în timp ce braţele robotice, controlate de chirurgi şi echipate cu camere video de înaltă rezoluţie, excizează cu precizie ţesutul canceros.

Din păcate cancerul la rinichi este greu de diagnosticat, deoarece are simptome nespecifice, printre care durerile de spate, iar chirurgii se bazează, în mod obişnuit, pe tomografii şi RMN şi pe analize de sânge şi biopsii pentru a diagnostica tumorile canceroase renale, dar  deseori nu reuşec să „vadă” toate tumorile, ceea ce face ca această nouă tehnică – numită Firefly („Licurici”) – să reprezinte o îmbunătăţire esenţială.

Practic, înainte ca pacientul să intre în operaţie, anestezistul îi injectează colorantul în rinichiul afectat şi se asteaptă aproximativ un minut până când acesta se răspândeşte în întregul organ. Apoi sunt practicate incizii minuscule prin care sunt introduse braţele robotului- chirurg, echipate cu instrumente speciale şi care sunt manevrate de un medic. Aceste poate vizualiza foarte clar ţesuturile, graţie luminozităţii fluorescente a colorantului şi imaginii de înaltă rezoluţie furnizată de camera video specială purtată de unul dintre braţele robotului.

Prin această nouă procedură, specialiştii speră că îi va încuraja pe chirurgi să salveze o mare porţiune din rinichi, care va putea fi reconstruit apoi cu mare precizie, tot datorită acestei tehnici noi.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button