Home  /  Boli   /  Vârsta biologică înaintată prevesteşte decesul prematur

Vârsta biologică înaintată prevesteşte decesul prematur

Fiecare dintre noi ne-am pus întrebarea, la un moment dat, cum se face că unii oameni care mănâncă sănătos, nu beau alcool, nu fumează şi fac exerciţi fizice în mod regulat, trăiesc mai puţin decât cei care au o viaţă vicioasă.

Un studiu internaţional recent, susţine că raspunsul se găseşte în ADN-ul uman. Potrivit cercetării, o vârsta biologică înaintată, indiferent de vârsta cronologică, prevesteşte constant un deces prematur.

Datele strânse de pe urma studiului dezvăluie indicii valoroase cu privire la ceea ce cauzează îmbătrânirea individului, marcând un prim pas către dezvoltarea unor metode orientate către încetinirea procesului.

Aplicând o gamă largă de metode moleculare, inclusiv a unui ceas epigenetic dezvoltat deja de către specialişti, aceştia au măsurat rata de îmbătrânire a fiecăruia dintre cei 13.000 de subiecţi din Statele Unite şi Europa. Practic, ceasul calculează îmbătrânirea sângelui şi a altor ţesuturi urmărind metilaţia, proces natural care alterează chimic ADN-ul odată cu trecerea timpului. Comparând vârsta cronologică şi vârsta biologică a sângelui, cercetătorii au folosit ceasul pentru a prezice speranţa de viaţă a fiecărui subiect în parte.

Acest ceas epigenetic a fost capabil să prezică speranţa de viaţă a caucazienilor, hispanicilor şi afro-americanilor. La fel s-a întâmplat şi după adăugarea factorilor de risc tradiţionali precum vârsta, genul, viciile, indicele de masă corporală, istoricul medical şi nu numai.

Constatările nu au fost, însă, de bun augur pentru toţi cei vizaţi, deoarece s-a descoperit faptul ca 5% din populaţie îmbătrâneşte cu o rată biologică mai rapidă, rezultând într-o speranţă de viaţă mai mică. Îmbătrânirea accelerată sporeşte şansa de deces a acestor adulţi cu 50%, indiferent de vârsta la care se află.

Cu toate acestea, factori de risc precum fumatul, diabetul şi tensiunea crescută sunt mai puternici în cazul predicţiei mortalităţii, comparativ cu rata de îmbătrânire epigenetică a individului, afirmă cercetătorii.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button