Home  /  Boli   /  A fost descoperită o nouă genă care predispune la cancer ovarian

A fost descoperită o nouă genă care predispune la cancer ovarian

Am scris multe articole de-a lungul timpului referitoare la cancerul ovarian, însă, se pare că acest subiect extrem de delicat nu poate fi epuizat niciodată. O contribuţie deosebită o au şi oamenii de ştiinţă care fac eforturi susţinute pentru a reuşi, într-un final, să minimalizeze această boală.

În urma studiilor efectuate, cercetătorii au descoperit că femeile care au o copie defectă a unei gene numită RAD51D au şanse de 1/11 să dezvolte cancer ovarian. Această informaţie este considerată a fi cea mai importantă descoperire din ultimul deceniu în domeniul cercetărilor asupra genelor implicate în cancerul ovarian.

Cercetătorii britanici speră ca în câţiva ani să poată pune la punct un test pentru a identifica femeile care riscă să se îmbolnăvească. Dacă se va realiza acest lucru, femeile în cauză vor putea opta pentru un medicament care să împiedice dezvoltarea cancerului, precum si pentru îndepărtarea chirurgicală a ovarelor.

Testele realizate în laborator au scos în evidenţă faptul că celulele cu gene RAD51D defecte, sunt sensibile la inhibitorii PARP – o nouă clasă de medicamente concepute pentru a trata cancerul cauzat de două gene defecte, BRCA1 şi BRCA2, implicate în cancerul de sân şi cel ovarian. Inhibitorii PARP blochează mecanismele de reparare a ADN-ului  în celulele canceroase, ducând astfel la moartea acestor celule.

În prezent, marile companii farmaceutice lucrează la crearea unor inhibitori de acest gen. Unul dintre aceste medicamente, testat în cadrul unui studiu clinic, a reuşit să încetinească progresia cancerului ovarian.

Oamenii de ştiinţă au comparat ADN-ul a aproximativ 900 de femei, care proveneau din familii cu antecedente de cancer mamar sau ovarian, cu ADN-ul provenit de la peste 10.000 de femei care au făcut parte din grupul de control. În cazul femeilor care au avut cazuri de cancer în familie, medicii au găsit opt defecte la nivelul genei RAD51D, spre deosebire de un singur defect găsit în cazul grupului de control.

Din păcate, la nivel mondial, din totalul de 230.000 de femei care sufera anual de cancer ovarian, majoritatea sunt diagnosticate în stadii avansate, ceea ce duce la moarte a 70% dintre ele, în mai puţin de cinci ani. Datorită acestui fapt, medicii sunt preocupaţi de găsirea unui medicament eficient, care să poată opri dezvoltarea acestui tip de cancer.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button