Home  /  Boli   /  Anticoncepţionalele te pot salva de acest tip de cancer

Anticoncepţionalele te pot salva de acest tip de cancer

Cancerul ovarian reprezintă a șasea cauză de cancer la femeile de pe bătrânul continent, reprezentând 5% din toate cazurile de cancer. În Europa se estimează că anual sunt diagnosticate 61.000 de cazuri și 39.000 de decese prin cancer ovarian. Boala are o rată de mortalitate mare ca urmare a faptului că simptomele lui sunt foarte nespecifice, fapt ce duce, în  majoritatea cazurilor, la  diagnosticarea într-un stadiu foarte tardiv, când tumora deja a evoluat și a metastazat.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în urma căruia au descoperit că folosirea anticoncepţionalelor orale poate reduce riscul de a suferi de cancer la ovare cu aproape 50%.

De asemenea, acelaşi studiu a arătat că naşterea unui copil are la rândul său un efect pozitiv, riscul de a fi victima cancerului ovarian scăzând cu 30% în urma unei sarcini.

Aceasta cercetare, la care au participat aproximativ 327.000 de femei, a arătat că reprezentantele sexului frumos care foloseau anticoncepţionalele orale prezentau un risc cu 15% mai mic de a suferi de cancer ovarian. Cele care au folosit pilulele anticoncepţionale timp de un an au prezentat o reducere a riscului cu 2,5%, pe când cele care au folosit aceste pilule timp de cinci ani reducerea riscului era de 13%. Cel mai bun rezultat a fost întâlnit în rândul femeilor care au folosit aceste pilule timp de 10 ani, riscul de a suferi de cancer ovarian fiind cu 45% mai mic.

Cercetătorii consideră că estrogenul conţinut de pilulele contraceptive reduce nivelul de estrogen creat de către ovare. Aceştia susţin că acest hormon joacă un rol cheie în apariţia tumorilor. Astfel, un nivel mai mic al estrogenul în ovare conduce la un risc mai mic de a dezvolta cancerul ovarian, lucru confirmat şi de faptul că sarcinile reduc, la rândul lor, nivelul acestui hormon.

In ciuda acestui fapt, femeile trebuie să fie foarte atente, deoarece, anticoncepţionalele orale nu au doar un efect benefic. Deşi acestea reduc riscul cancerului ovarian, cresc şansele de a suferi de cancer de sân şi cancer cervical.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button