Home  /  Boli   /  Robotul care face ca intervenţia de litiază renală să fie mult mai uşoară şi mai eficientă

Robotul care face ca intervenţia de litiază renală să fie mult mai uşoară şi mai eficientă

Pietrele la rinichi, denumite medical litiază renală, sunt depozite mici şi dure care se formează în interiorul rinichilor, fiind constituite din minerale şi săruri acide. Dimensiunile pot varia de la câţiva milimetri în diametru până la mărimea unei pietre mici.

Există posibilitatea eliminării pietrelor la rinichi fără simptome evidente, atunci când calculul este foarte mic. În caz contrar, călătoriile pietrelor renale dau naştere unor dureri extrem de puternice.

Cu ajutorul unui robot folosit în premieră în România se pot face operaţii de litiază renală mult mai sigur şi mai uşor. Acesta este primul robot din lume care poate controla tratamentul endoscopic, al patologiei renale sau ureterale (litiază, tumori sau malformaţii). La nivel mondial, există doar trei astfel de roboţi, instalaţi recent la Paris, Heidelberg şi Ankara, care au executat cu succes 80 de operaţii de acest tip.

Aceste operaţiiile de litiază renală realizate reprezintă un moment de inovaţie în medicina din România. Prin această tehnică nouă, integritatea fizică şi psihică a pacientului este pe deplin protejată printr-un echipament care scurtează durata şi complexitatea intervenţiei, asigurând o recuperare sigură şi rapidă. Acest progres transdiscliplinar extraordinar, aflat între medicină şi tehnologie, onorează echipele medicale specializate şi uşurează cu mult viaţa pacientului.

La noi în ţară, pacienţii supuşi intervenţiilor au vârste cuprinse între 47 şi 63 de ani şi au fost diagnosticaţi cu litiază renală în stadiu avansat, manifestând dureri lombare accentuate, febră şi infecţie urinară. Aceştia au fost aduşi de urgenţă la spital, unde li s-a realizat, în primă fază, drenajul rinichilor prin montarea de sonde tip JJ. Ulterior,  pacienţi au beneficiat de primele intervenţii de litiază renală minim invazivă, prin utilizarea robotului numit Avicenna.

Acest robot prezintă particularitatea de a prelua mişcările medicului care operează, reuşind să acţioneze singur, sub supravegherea acestuia. Avantajele operaţiei de litiază renală realizată cu ajutorul acestei noi tehnologii, constau, în primul rând, în uşurinţa recuperării bolnavului, externarea fiind posibilă în ziua următoare. De asemenea, procedura nu necesită incizii sau alte puncţii.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button