Home  /  Boli   /  Donarea de sânge poate aduce beneficii mari organismului

Donarea de sânge poate aduce beneficii mari organismului

Ştim cu toţii că în spitalele din România este un deficit acut de sânge şi asta se întâmplă tocmai datorită faptului că oamenii nu se înghesuie să doneze acest lichid special, fără de care viaţa noastră nu ar fi posibilă.

Interesant este faptul că donarea regulată de sânge micşorează riscul de a suferi de cancer şi/sau infarct, iar oamenii de ştiinţă afirmă că acest lucru se întâmplă şi datorită faptului că scade nivelul fierului din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele. De asemenea, donatorii pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.

Un nivel crescut al fierului în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în cele din urmă, la boli cardiovasculare.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu pe aproximativ 2700 de persoane şi au constatat că cei care donează sânge prezintă cu 88% mai puţine riscuri de a face infarct decât cei care nu donează. De asemenea, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezinta un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.

Astfel, pe lângă şansa pe care o poate oferi unor bolnavi, persoana donatoare se alege şi cu unele beneficii importante pentru sănătate . După donarea de sânge, corpul işi reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roşii, în opt săptămâni.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button