Ordinea în care se nasc bebeluşii determină rata predispunerii la alergii
Alergiile sunt mai frecvente şi mai agresive ca niciodată, avertizează specialiştii. Practic, alergiile sunt un răspuns anormal al sistemului imunitar al organismului. Persoanele care au alergii au un sistem imunitar care reacţionează la substanţe de regulă inofensive din mediul înconjurător.
Cercetătorii au descoperit în urma unui studiu un aspect cel puţin interesant. Aceştia susţin că primii născuţi sunt mai predispuşi la alergii. În cadrul cercetării au fost studiaţi 13.000 de copii cu vârste între 7 şi 15 ani pentru a descoperi dacă ordinea în care s-au născut oferă un risc mai mic sau mai mare de a dezvolta dermatite, rinite alergie, conjunctivite alergie, alergii alimentare sau astm.
Specialiştii au observat că prevalenţa rinitelor, a conjunctivitelor şi a alergiilor la alimente este mai mică la ceilalţi copii în comparaţie cu primii născuţi. În schimb, prevalenţa astmului şi a dermatitelor nu diferă în funcţie de ordinea naşterii.
Practic, cu cât un copil este născut mai târziu, riscul de a dezvolta alergii scade. Astfel, 4% dintre primii născuţi prezentau alergii alimentare, procentul scăzând la 3.5% în cazul copiilor cu un frate sau o soră mai mare, iar în cazul celor ce au fost al treilea copil al familiei, rata alergiilor alimentare observată a fost de doar 2.6%.