Home  /  Boli   /  Cancerul de colon este în creştere în rândul tinerilor

Cancerul de colon este în creştere în rândul tinerilor

Cancerul la colon este o tumoră malignă ce poate sa apăra pe o leziune precursoare al unui cancer malign, cum sunt polipii de exemplu. Acest tip de cancer este întâlnit atât la bărbați cât și la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenomuri sau polipi. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind moștenite.

Deşi cancerul de colon era întâlnit într-o proporţie foarte mare la persoanele de peste 50 de ani, astăzi lucrurile par să ia o întorsătură cel puţin neaşteptată. În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, ultimile date referitoare la această problemă arată că numărul cazurilor de cancer de colon la persoanele de peste 50 de ani s-a redus în ultimele trei decenii, dar a crescut la cei de 20-49 de ani, cea mai mare creştere înregistrându-se în grupa de vârstă 20-34 de ani. Pe baza acestor cifre, este de aşteptat ca incidenţa acestui tip de cancer să crească foarte mult în rândul adulţilor mai tineri.

Un rol important în creşterea numărului de cazuri de cancer de colon la tineri l-ar putea avea alimentaţia. Studiile anterioare au arătat că un consum ridicat de ciocolată, biscuiţi, prăjituri şi băuturi dulci acidulate, de carne roşie şi mezeluri sporeşte şansele de apariţie a acestui cancer. De asemenea, sedentarismul şi obezitatea ar putea contribui la această creştere.

Spre exemplu, se estimează că până în anul 2020, incidenţa cancerului de colon la americanii cu vârsta de 20-34 de ani va creşte cu aproximativ 38%, iar până în 2030, cercetătorii prevăd o creştere cu 90% faţă de cifra actuală. Un trend asemenator este preconizat şi pentru Europa.

Autorii studiului susţin că această descoperire este extrem de îngrijorătoare, şi face necesară găsirea unor metode mai simple şi mai eficiente de diagnostic, precum şi a unor strategii de prevenire a acestei creşteri a incidenţei.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button