Home  /  Boli   /  Află care sunt alimentele ce triplează riscul de recidivă a cancerului de colon

Află care sunt alimentele ce triplează riscul de recidivă a cancerului de colon

Cercetătorii au realizat un studiu din care reiese faptul că pacienţii trataţi de cancel la colon a căror alimentaţie este bogată în carne şi grăsimi prezintă de trei ori mai multe riscuri de recidivă faţă de cei a căror alimentaţie este bogată în fructe, legume şi peşte.

La acest studiu au participat peste 1000 de bolnavi de cancer la colon în stadiul al treilea. În acest stadiu tumoarea este deja extinsă la sistemul limfatic. Cercetătorii i-au rugat pe pacienţi să răspundă la un chestionar legat de alimentaţie, acestia fuseseră deja supuşi unei intervenţii chirurgicale şi urmaseră chimioterapie timp de şase luni.

Specialiştii au remarcat două mari tipuri de regim alimentar: dieta occidentală, bogată în carne roşie, grăsimi, cereale rafinate şi dulciuri, şi dieta preponderent mediteraneană: bogată în peşte, carne de pui, legume şi fructe.

Pacienţii au fost monitorizaţi cinci ani de zile, iar în tot acest timp cancerul a reapărut la 324 dintre participanţii la studiu. Practic, 223 dintre aceştia au decedat din cauza acestui cancer, în timp ce 28 au murit din alte cauze. Astfel, pacienţii care au adoptat dieta occidentală au prezentat de 3,3 ori mai multe riscuri de recidivă faţă de cei care au abordat dieta mediteraneană.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button