Home  /  Boli   /  Computer tomograf – substanţa de constrast şi reacţiile sale

Computer tomograf – substanţa de constrast şi reacţiile sale

Subsatanţa de contrast folosită uneori la examinarea cu ajutorul computerului tomograf este o substanţă farmaceutică iodată ce permite anumitor ţesuturi să se vadă mult mai clar comparativ cu altele, deoarece îmbunătăţeşte rezoluţia în contrast. Administrarea substanţei de contrast se face oral sau intravenos. Substanţa de contrast nu este radioactivă – nici cea orală nici cea intravenoasă, iar eliminarea din corp se va face în mod natural în câteva ore de la administrare, majoritar prin urină.

Este foarte important să anunţaţi personalul medical, în cazul în care examinarea necesită administrare de contrast, dacă aveţi alergie la iod sau la orice alte substanţe (praf, polen, detergenţi, alte medicamente) sau dacă suferiţi de afecţiuni care vă alterează funcţia rinichiului.

Reacţiile la substanţa de contrast sunt rare şi de aceea este nevoie să răspundeţi cu sinceritate la câteva întrebări privitoare la alergii şi la starea de sănătate a aparatului tău renal. Medicul radiolog va decide dacă se poate efectua examinarea cu contrast şi, dacă nu, vă va îndruma spre o altă investigaţie care să aducă informatţii similiare fără contrast, cum ar fi rezontanţa magnetică sau ecografia.

La aproximativ 1% din pacienţi  pot să apară reacţii minore la substanţa de contrast, cum ar fi: greaţa, vărsături, dureri de cap, urticarie. Aceste reacţii se vor atenua rapid după administrarea substanţei de contrast. În cazuri mult mai rare (aproximativ un caz la 10.000 de pacienţi) pot apăre reacţii severe, anafilactoide, care includ creşterea sau scăderea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, criza de astm, şi colaps circulator. Aceste reacţii severe necesită intervenţia de urgenţă a echipei medicale, care este antrenată pentru astfel de incidente.

Reacţiile adverse nu pot fi anticipitate înainte de administrarea substanţei de contrast decât în situaţiile în care persoana respectivă a mai efectuat o astfel de examinare şi a avut reacţii adverse. Reacţiile alergice se dezvoltă de obicei în primele zece minute de la injectare. În cazuri rare poate există inflamaţie la locul injectării substanţei de contrast care se va diminua la utlizarea compreselor reci.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button