Home  /  Boli   /  Obezitatea – metoda bypass-ului gastric într-o pastilă

Obezitatea – metoda bypass-ului gastric într-o pastilă

Orice persoană care are probleme cu greutatea şi-ar dori să slăbească fără prea mult regim şi fără prea mult efort. Iată că ştiinţa este pe cale să inventeze o nouă pastilă, diferită de cele existente până în prezent, care să ofere cheia scăderii în greutate.

Cercetătorii care au studiat această metodă o numesc „un bypass gastric într-o pastilă”. Bypass-ul gastric este o operaţie chirurgicală utlizată în cazul unor pacienţi cu obezitate avansată şi rezistentă la alte tratamente: printr-o intervenţie chiruigicală este redus volumul stomacului, astfel încât pacientul să nu mai poată consuma decât cantităţi mici de mâncare la o masă.

Această operaţie de bypass gastric are însă ca efect şi modificarea compoziţiei microbiomului intestinal – miliardele de bacterii care trăiesc în intestinul uman şi care contribuie într-o măsură hotărâtoare la sănătatea noastră. Ele controlează, printre altele, digestia, abosorbţia şi metabolismul alimentelor, influenţând astfel predispoziţia la obezitate.

În acest fel a apărut ideea „bypass-ului gastric într-o pastilă” – o pastilă care să modifice microbiomul în acelaşi mod ca şi o operaţie de bypass gastric ar putea duce la efecte asemănătoare de slăbire.

Cercetările au fost efectuate pe şoareci de laborator înainte şi după ce aceştia suferiseră operaţii de bypass gastric. La trei săptămâni după operaţie, animalele pierduseră aproximativ o treime din greutatea corporală. De asemenea testele au arătat, că intestinele lor conţineau mai puţine bacterii de tipul celor întâlnite de obicei la indivizii supraponderali şi mai multe bacterii de tipul celor care predomină la indivizii mai slăbuţi.

De asemenea, şoarecii operaţi aveau şi un metabolism mai intens – ardeau mai multe calorii, deşi nu făceau mai multă mişcare decât alţii.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button