Home  /  Boli   /  Află ce sunt verucile şi cum se tratează

Află ce sunt verucile şi cum se tratează

Specialiştii în domeniu au estimat că aproximativ unul din patru oameni au avut cel puţin o verucă pe parcursul vieţii. După acnee, verucile sunt cea mai obişnuită afecţiune a pielii. Studiile arată că aproximativ 50% din numărul total de veruci apar la copiii cu vârste între 5 şi 19 ani.

Verucile sunt excrescenţe dure şi jenante pe suprafaţa pielii mâinilor sau picioarelor, cauzate de virusul papillomavirus (HPV), care contaminează pielea. Aproximativ 50% dintre veruci dispar după doi ani de la apariţie, fără să fie necesar nici un tratament. Cu toate acestea, verucile sunt contagioase şi este foarte posibil să se răspândească şi în alte zone ale corpului sau la alţi oameni. De accea trebuie tratate imediat după apariţia lor. În plus, verucile pot fi foarte deranjante.

Verucile pot avea un aspect neplăcut şi pot deveni de-a dreptul jenante şi chiar dureroase, cum sunt de exemplu verucile care se dezvoltă pe mâini şi faţă. Unele dintre ele pot chiar sângera dacă sunt lovite, astfel tratamentul este foarte important deoarece poate scădea riscul răspândirii verucilor.

Cele mai des întâlnite tipuri de veruci sunt verucile vulgare şi verucile plantare. Verucile vulgare apar de obicei pe degete, palme, braţe şi picioare. Arată de obicei ca nişte umflături cu suprafaţa dură, forma lor aducând foarte mult cu cea de conopidă. Negii de pe picioare sau negii plantari se mai numesc şi veruci plantare şi se formează doar pe tălpile picioarelor. Dacă nu sunt trataţi, pot căpăta un aspect neplăcut şi de cele mai multe ori devin dureroşi.

Dermatologii utilizează mai multe tehnici de înlăturare a verucilor, cum ar fi crioterapia sau tratamentul cu laser, însă prescriu sau recomandă pentru tratamentul la domiciliu şi produsele care pot fi achiziţionate şi fără reţetă.

Crioterapia a devenit procedeul medical standard de îndepărtare a verucilor. Aceasta presupune îngheţarea pielii afectate, ceea ce ucide virusul şi determină dispariţia verucii în general după unul sau doua tratamente. Este unul dintre cele mai eficiente tratamente, care nu lasă nici un fel de cicatrice şi nu presupune niciun fel de pericol de răspândire a virusului.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button