Home  /  Boli   /  Mamografia poate furniza date preţioase despre sănătatea inimii

Mamografia poate furniza date preţioase despre sănătatea inimii

O mamografie este un tip special de examinare radiologică a sânului făcută cu ajutorul unui echipament special care poate evidenţia frecvent tumori care sunt prea mici pentru a putea fi palpate. Mamografia este cea mai bună metodă radiologică disponibilă astăzi ce poate detecta precoce cancerul de sân. Este o metodă ideală şi indispensabilă pentru femeile mai în vârstă de 40 de ani, ce au un risc crescut de a face cancer de sân.

Interesant este faptul că mamografia poate furniza date prețioase şi despre sănătatea inimii, mai exact a arterelor coronariene.

Descoperirea a fost facută de către cercetătorii americani care au apelat la câteva sute de femei fără vreo boală cardiovasculară diagnosticată. Acestora li s-a făcut mai întâi o mamografie digitală și apoi o scanare a cutiei toracice, pentru a verifica dacă femeile care aveau calcifieri în arterele mamare, vizibile la mamografie, aveau și pe arterele coronariene. Rezultatul arată că 70% dintre ele aveau calcifieri pe ambele tipuri de artere, proporția crescând la vârstnici. Calcifierea înseamnă acumulare de depozite de calciu pe pereții interiori ai arterelor, care riscă să se astupe progresiv (aterioscleroză), ceea ce constituie un semn timpuriu al riscului de complicații cardiovasculare.

Practic, studiul a demonstrat astfel legătura directă dintre cantitatea de calciu prezentă în vasele mamare și acumularea lui în arterele coronariene. Această informație este furnizată de toate mamografiile, fără creștere sau expunere suplimentară la radiații. Tot ce trebuie făcut este o studiere mai de aproape a imaginilor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button