Home  /  Boli   /  Alcoolul şi tutunul au efecte devastatoare asupra sănătăţii

Alcoolul şi tutunul au efecte devastatoare asupra sănătăţii

Cei mai multi dintre nou stiu efectele nocive pe care le au alcoolul si tutunul asupra organismului uman, numai ca aceste doua substante, consumul simultan reprezintă un amestec extrem de periculos, care crește riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele două activități, avertizează specialistii.

Două treimi din cazurile de cancer de acest tip sunt cauzate de asocierea celor două elemente toxice, arată datele statistice. Si medicii stomatologi au atras atentia asupra acestei probleme, afirmand ca persoanele ce obisnuiesc sa consume simultan alcool si tutun, ar fi bine sa reduca semnificativ aceste excese sau bineinteles sa nu le mai practice.

Pentru cei care consumă sporadic alcool pericolul de a se îmbolnăvi din această cauză de cancer bucal este de numai 0,3%. Tutunul, insa, este mai dăunător, 13% dintre fumători putând face un cancer ORL din acest motiv.

Asocierea dintre alcool și tutun sporește considerabil riscurile de îmbolnăvire pentru că „alcoolul provoacă o vasodilatare la nivelul mucoaselor și are un efect itritant local care facilitează pătrunderea substanțelor toxice generate de fumat”, au constatat cercetătorii.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button