Home  /  Boli   /  Obezitatea ar putea fi tratată cu ajutorul unui singur dispozitiv
a

Obezitatea ar putea fi tratată cu ajutorul unui singur dispozitiv

Obezitatea este o mare problemă a secolului în care trăim. Oamenii de ştiinţă au facut şi fac eforturi foarte mari pentru a trata această boala şi pentru a da persoanelor supraponderale speranţa unei vieţi normale. Astfel, după o lungă perioadă de încercări, experţii americani au inventat un aparat care ‘’înlatură dorinţa de a mânca’’.

Acest interesant dispozitiv a fost numit ,, appetite pacemaker’’ şi reprezintă o metodă invazivă în lupta cu obezitatea. Acesta este implantat pe cale chirurgicală în abdomen, în zona stomacului, şi foloseşte impulsuri electrice pentru stimularea nervului vag, ce transmite informaţii de la stomac spre creier, atunci când stomacul este plin sau trebuie golit. Specialiştii au determinat că excitarea nervului vag în regiunea stomacului blochează semnalele transmise între creier și stomac, iar acest lucru reduce pofta de mâncare şi, implicit, greutatea corpului. Nervul vag are şi proprietatea de a regla senzaţia, de sațietate și controlul metabolismului.

Pacientul din exterior va putea modifica setările aparatului. Într-un studiu efectuat pe 233 de pacienți acesta a funcţionat adecvat. Jumătate din lotul experimental de pacienţi a pierdut cel puţin 20% din greutatea pe care trebuiau s-o scadă, iar 38% – au scăzut 25% din greutate. Medicii vor trebui să evalueze la nivel individual și să decidă dacă acest aparat este soluţia de rezervă pentru pacient în tratarea obezităţii.

Foarte important de reţinut este faptul că numai persoanele care au un grad sporit de obezitate, care  suferă si de boli asociate obezităţii, precum bolile de inimă sau diabetul zaharat tip 2, şi care nu au reuşit să scadă în greutate, având o dietă sănătoasă şi practicând exerciţii fizice, pot fi evaluate în vederea pacemaker-ului. În celelalte cazuri o dietă echilibrată şi efectuarea exerciţiilor fizice corespunzătoare sunt măsurile importante în lupta cu excesul .

Pentru a obţine aprobarea acest aparat mai are nevoie de un studiu suplimentar de aproximativ cinci ani. Oamenii de ştiinţă speră ca folosirea acestui procedeu să ajute oamenii care suferă de un grad de obezitate avansat şi bolile severe asociate acesteia.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button