Cum ar trebui să arate un mic-dejun pentru diabetici?
Cercetătorii afirmă că un mic dejun bogat în proteine şi grăsimi este mai eficient în coborârea nivelului de glucoză şi a tensiunii arteriale, printre cei care suferă de diabet de tip II, decât o dietă în care această masă este sărăcăcioasă.
Oamenii de ştiinţă au descoperit, după ce au împărţit un eşantion de diabetici în două grupuri, că primul, care consumase un mic dejun sărăcăcios – celalalt grup având prima masă din zi generoasă – a mâncat mai mult decât ar fi trebuit întreaga zi. Chiar şi în ciuda gustărilor constante, foamea a fost resimţită de mai toţi din primul grup, pe durata întregii zile.
Aceasta nu este prima cercetare care indică faptul că micul dejun este obligatoriu să fie unul mai cuprinzător, pentru a ne feri de tentaţiile de peste zi. Experţii arată că momentele în care nivelul glucozei urcă în timp scurt, de exemplu după masă, sunt considerate mai periculoase decât dacă acest nivel ar fi în mod constant ridicat. În momentul în care se vor consuma carbohidraţi la micul dejun, nivelul glucozei din sânge creşte în circa 15 minute până la o oră, spun experţii.
De asemenea, proteinelor le ia mai mult timp să se transforme în glucoză, respectiv aproximativ trei ore, iar acestea nu se convertesc integral. Specialiştii susţin că o parte din proteină este folosită pentru repararea muşchilor, însa carbohidraţii, în schimb, se convertesc 100% în glucoză.