Home  /  Boli   /  Poluarea afectează creierul

Poluarea afectează creierul

Expunerea timpurie şi indelungată la poluarea atmosferică provoacă în creier apariţia unor schimbări nocive similare celor constatate la persoanele cu autism şi schizofrenie, iar creierul masculin se dovedeşte mai vulnerabil decât cel feminin, arată un nou studiu.

Rezultatele acestor cercetări noi, efectuate pe şoareci de laborator, se potrivesc cu cele ale unor studi anterioare care descoperiseră corelaţii între poluarea produsă de traficul rutier şi prevalenţa autismului la copii.

Specialiştii în domeniu au efectuat un studiu în care au expus şoarecii, în primele două săptămâni după naştere, unor niveluri de poluare atmosferică echivalente celor constatate în oraşele de mărime medie. Cercetătorii s-au concentrat asupra particulelor de carbon ultra-fine de tipul celor emise de fabrici şi de motoarele automobilelor. Astfel soarecii expuşi acestui tip de poluare au obţinut scoruri mai slabe la testele de evaluare a memoriei pe termen scurt, a capacităţii de învăţare şi a impulsivităţii. Pe langa toate acesta, specialişti au observat modificări fizice la nivelul creierului: semne de inflamaţie şi mărirea de 2-3 a dimensiunilor ventriculelor din ambele emisfere cerebrale. Aceste defecte au rămas vizibile luni întregi după expunerea la poluanţi, ceea ce sugerează că ele ar putea fi permanente.

De asemenea, şoarecii respectivi aveau niveluri anormal de mari de glutamat în creier, aşa cum se constată şi la oamenii cu autism şi schizofrenie.

Un alt studiu a demonstrat faptul că acei copii care îşi petrec primul an de viaţă în zone cu nivel ridicat de poluare rutieră prezintă un risc de trei ori mai mare de a fi autişti.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button