Ce afecţiuni vindecă kinetoterapia?
Kinetoterapia este o procedură realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcǎ sǎ se restabileascǎ anumite funcții ale corpului. Acest tip de terapie nu este sinonimǎ cu gimnastica medicalǎ, deși o ȋnglobeazǎ. Kinetoterapia face parte din medicina fizică – specialitate terapeutică, care utilizează ca metode: miscarea, caldura, curentul electric, climatul, masajul si apa.
Kinetoterapia este o formă terapeutică individualizată, care, plecând de la programe de exerciţii fizice statice şi dinamice, se poate folosi în programele terapeutice de prevenire, curative şi de recuperare.
Deoarece există o gamă foarte largă de afecţiuni, recuperarea medicală prin kinetoterapie este specifică şi absolut necesară. Astfel, rolul kinetoterapiei este din ce în ce mai însemnat, ajutând la tratarea următoarelor boli:
Afecţiunile reumatice (spondilita, poliartrita reumatoidă, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul ţesutului moale)
Afecţiunile neurologice (traumatismele coloanei vertebrale, accidentele vasculare cerebrale, boli degenerative şi inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice);
Afecţiunile aparatului cardio-vascular (infarctul miocardic, maladia coronariană, cardiopatii ischemice, arteroscleroze);
Afecţiunile aparatului locomotor ortopedice şi posttraumatice;
Afecţiunile aparatului respirator (bronhopatii);
Afecţiunile neuro-psihice;
Afecţiunile metabolice (obezitatea);
Bolile congenitale (distrofia neuro-musculară, luxaţia congenitală de şold, tetraplegia).